Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

PLEASE, LET ME GO BACK TO KURDISTAN

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (27/03/10)
«Ηταν ένα παιδί 17 χρόνων από το Αφγανιστάν. Επασχε από σοβαρό πρόβλημα υγείας που απειλούσε τη ζωή του.Το μόνο που ήθελε ήταν να γυρίσει στην πατρίδα του, για να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του.Δεν είχε χρήματα...Πέθανε μόνο του στην Ελλάδα...».
Η ιστορία που περιγράφει ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κ. Δανιήλ Εσδράς αναφέρεται σε έναν από τους εκατοντάδες μετανάστες κάθε ηλικίας που βρέθηκαν στην Ελλάδα και επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, αλλά δεν έχουν ούτε χρήματα ούτε τα απαιτούμενα νόμιμα χαρτιά.

Ετσι, μένουν εδώ εγκλωβισμένοι, περιμένοντας το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού.

«Είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται ήδη από το 2007.Μέσω αυτού του προγράμματος- το οποίο καλύπτει τα έξοδα μετακίνησηςμε ειδικές πτήσεις- έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι.Στην Ελλάδατο πρόγραμμα άρχισε να συζητείται από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμη παραμένει ανενεργό» αναφέρει ο κ. Εσδράς και προσθέτει: «Αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση,κινδυνεύουν να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι μετανάστες που έφτασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ελλάδα και πλέον επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Οπως εξηγεί ο κ. Εσδράς, «πρόκειται για ανθρώπους που είτε δεν κατάφεραν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε η κατάσταση στην πατρίδα τους βελτιώθηκε και δεν έχουν πια λόγο να περιπλανώνται. Για παράδειγμα, είναι πλέον αρκετοί αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στο αυτόνομο Κουρδιστάν» εξηγεί ο επικεφαλής του ΔΟΜ. Ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς είναι και αρκετοί που έχουν να δουν τις οικογένειές τους περισσότερο από δέκα χρόνια...
πηγή: www.diavatirio.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου