Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΡΟΜΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΣΕ &ΕΟΔΜ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / 8 Απριλίου 2010

Σε ελληνική - ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ο παράνομος διαχωρισμός μαθητών Ρομά Ασπρόπυργου

Οι συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Ρομά, ενημερώνουν για την παραπομπή στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη του συνεχιζόμενου παράνομου φυλετικού διαχωρισμού των μαθητών Ρομά του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ασπρόπυργου. Ο διαχωρισμός αυτός συνιστά παράβαση της συνταγματικά και με διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας, όπως έχουν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Χθες ξεκίνησε η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για το θέμα αυτό που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από αναφορά των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ την 1 Αυγούστου 2009. Το περιεχόμενο της αναφοράς περιλαμβάνεται στο δελτίο τύπου των δύο ΜΚΟ με τίτλο «Συστηματικές διακρίσεις σε εκπαίδευση παιδιών Ρομά παρά καταδίκη Ελλάδας από ΕΔΔΑ» (1 Αυγούστου 2009 - http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3485).

Στην αναφορά επισημαινόταν πως η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει την ΕΣΔΑ παρά την καταδίκη της τον Ιούνιο 2008 από το ΕΔΔΑ για την παραβίαση του δικαιώματος των παιδιών Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου σε εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις (η απόφαση του ΕΔΔΑ σε επίσημη μετάφραση από το ΝΣΚ στην ιστοσελίδα http://www.nsk.gr/edad/ee494.pdf και σχετικό δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3302). Οι δύο ΜΚΟ πρόσθεταν πως η τότε διαφαινόμενη ύπαρξη πολιτικής βούλησης της πολιτείας να συνεχίσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά σε εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, με το φυλετικό διαχωρισμό των μαθητών Ρομά από τους μαθητές μη Ρομά, θα οδηγούσε σε νέες προσφυγές στο ΕΔΔΑ.

Κατά τη χθεσινή κατάθεσή τους, οι εκπρόσωποι των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ ενημέρωσαν πως και κατά το τρέχον σχολικό έτος στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου γράφτηκαν μόνο παιδιά Ρομά και κατόπιν αυτού στις 7 Οκτωβρίου 2009 υποβλήθηκε νέα προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Παράλληλα εγχείρισαν τη συνημμένη γνωμοδότηση για τον παράνομο χαρακτήρα του σχολείου-γκέτο της 23 Ιουλίου 2009 από το Συνήγορο του Πολίτη στο Υπουργείο Παιδείας που αγνοήθηκε.

Ευρωπαϊκή και ελληνική δικαιοσύνη έχουν πλέον το λόγο αφού όλα τα όργανα της πολιτείας με πράξεις και παραλείψεις νομιμοποιούν τη ρατσιστική αυτή πρακτική. Παράλληλα, με τη σιωπή τους, όλα τα κόμματα της Βουλής καθώς και σχεδόν όλα τα ΜΜΕ συμβάλουν στη διαιώνισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου