Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ΔΕΝ χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα από κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο, έχει σχεδιάσει και υποβάλει προς αξιολόηση προγράμματα νομικής, ιατρικής και εκπαιδευτικής αρωγής στις ομάδες προσφύγων – αιτούντων άσυλο, αιτούμενη υποστήριξη από το ΕΤΠ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων) προκειμένου να καταφέρει να τα υλοποιήσει.
Τα χρήματα για τα «Επείγοντα Μέτρα» του ΕΤΠ, όπως δημόσια δηλώθηκε και ουδέποτε διαψεύστηκε, ΔΕΝ δόθηκαν (επιστράφηκαν στην Ε.Ε.), παρότι οι δράσεις προκηρύχθηκαν και οι αιτούντες, μεταξύ των οποίων και εμείς, κλήθηκαν να εργασθούν σκληρά για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Δεδομένης της σπουδαιότητας των δράσεων αυτών και προς αποφυγή πληθώρας ανθρωπιστικών τραγωδιών που εκτυλίσσονται καθημερινά στις ομάδες προσφύγων – αιτούντων άσυλο, αναμένουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης από το αρμόδιο Υπουργείο και την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. με τον βέλτιστο τρόπο.

Ακολουθούν η Απάντηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δήλωση εκπροσώπου Ν.Δ για θέματα υγείας Μάριου Σαλμά και η ερώτηση του κ. Σαλμά:

Με αφορμή δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριου Σαλμά για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ως υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, μιλά.
Ως πρώην Υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης Καραμανλή «ξεχνά».
Ο κ. Σαλμάς αναβαπτιζόμενος στην «κομματική κολυμπήθρα», θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το μερίδιο ευθύνης για την κατάντια που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτασε τη χώρα, δεν ξεπλένεται τόσο εύκολα.


Αντί για απάντηση επαναδιατυπώνουμε τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά στις 30 Μαρτίου 2010, όταν και πάλι ο κ. Σαλμάς εξαπέλυσε τις ίδιες ακριβώς ανυπόστατες κατηγορίες.



Ελπίζουμε η επανάληψη αυτή να του φρεσκάρει τη μνήμη και να απαντήσει.



Η δήλωση της κας Γεννηματά είχε ως εξής:



«Το κόμμα της ΝΔ είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση του συστήματος ασύλου στη χώρα μας. Οι ρυθμίσεις του πδ 81/2009 ανάγκασαν ακόμα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να αποχωρήσει από τις διαδικασίες καταγγέλλοντας τες.

Η διαδικασία χορήγησης ασύλου αλλάζει με γνώμονα τους κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες.



Είναι οξύμωρο να κατηγορεί για απώλεια κονδυλίων αυτός που σχεδίασε ένα ανεπαρκές και ανεφάρμοστο πρόγραμμα «επειγόντων μέτρων». Μπορεί να μας απαντήσει ο κ.Σαλμάς σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα του 2009 που ο ίδιος υπέβαλε;



• Γιατί η περίοδος του σχεδίου αφορά το διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Απριλίου όταν είναι γνωστό ότι αυτό το διάστημα η ροή των αιτούντων άσυλο είναι μειωμένη;

• Γιατί δεν είχε εξασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό;

• Ποια η σκοπιμότητα της «επιδότησης» ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα με 800.000 ευρώ για έξι μήνες;

• Γιατί οι ιατρικές εξετάσεις για 1.000 άτομα (ακτινογραφία, mantoux) κοστολογήθηκαν 1.2 εκ ευρώ όταν το κόστος για τις ίδιες εξετάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανέρχεται σε 10 ευρώ κατ άτομο;»



Είναι σαφές, επομένως ότι, το πρόγραμμα που σχεδίασε ο κ. Σαλμάς - για το οποίο δεν εξασφάλισε τους πόρους- κατέστη εξ αρχής ανεφάρμοστο.

Εκτός και αν κάποιοι ενδιαφέρονταν μόνο να προχωρήσουν τα δυο τελευταία ζητήματα που έθεσε η Υφυπουργός.

Η πολιτική για τη φιλοξενία των προσφύγων δεν μπορεί να εξαντλείται σε «επιδοτήσεις» ξενοδόχων.”

H “ΕΡΏΤΗΣΗ» του κ. Σαλμά είχε ως εξής:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Μ. ΣΑΛΜΑ.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, με αφορμή την απώλεια κοινοτικών πόρων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη δυσκολότερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την χώρα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρά τις προ μηνών επισημάνσεις μας, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να χαθούν οριστικά και αμετάκλητα 6 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, για επείγουσες δράσεις στέγασης, σίτισης, νομικής συνδρομής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διερμηνείας για τους πρόσφυγες στην χώρα μας.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή.



Η προθεσμία υλοποίησης των δράσεων ύψους 6 εκατ. ευρώ, που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η 15η Απριλίου 2010.

Η κα Υφυπουργός ομολογεί, στην απάντησή της, ότι δεν μπόρεσε να εγγράψει έγκαιρα τις πιστώσεις στο 2009, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υλοποίηση των σχετικών δράσεων εντός διαστήματος 6 μηνών.

Υπενθυμίζουμε στην ηγεσία του Υπουργείου ότι και τα Επείγοντα Μέτρα του 2008 καθυστέρησαν, αλλά τα υλοποιήσαμε εντός του 2009, ενώ ένα υπόλοιπο ποσό ύψους 300.000 ευρώ, εξασφαλίστηκε να δοθεί στα Επείγοντα Μέτρα του 2009.

Επίσης, εγκαταλείφθηκαν πλήρως τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομικής συνδρομής και διερμηνείας στα σημεία εισόδου των μεταναστών (Σάμος, Λέσβος, Λέρος, Θράκη), που χρηματοδοτήθηκαν από τα προηγούμενα Επείγοντα Μέτρα και τώρα, δυστυχώς, θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Προστίθεται, ακόμη, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση των αιτήσεων για τη συμπληρωματική προκήρυξη του Ετήσιου Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2008. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έληξε στις 31.07.2010, γεγονός που σημαίνει απώλεια 1 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η κα Υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει για τα πρόσωπα που ορίστηκαν ως αξιολογητές των προτάσεων του Ετήσιου Προγράμματος Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων του 2009. Και αυτό είναι, τουλάχιστον, περίεργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου