Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αντιδράσεις για τη μετακίνηση προσφύγων στη Σάμο- Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι για τους πρόσφυγες ένας τόπος που τους θεωρεί "οικονομικούς";

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι πρόσφυγες ήταν... "οικονομικοί". Ας μας εξηγήσει κάποιος τι εννοούν με αυτό οι συντάξαντες... Ότι δεν μας κοστίζει πολλά η διαβίωσή τους στη χώρα; Είναι ή δεν είναι πρόσφυγες; Μήπως ότι ελήφθησαν συνεντεύξεις προκειμένου να εντοπιστεί ο λόγος φυγής των 56 αυτών προσώπων από την πατρίδα τους; Ή μήπως είναι άλλος ένας ημιεπίσημος τρόπος για να απαξιωθεί ο δικαιολογημένος φόβος δίωξης που υφίσταται συνήθως ως ισχυρότατο κίνητρο μετατόπισης σ' αυτές τις κατηγορίες ανθρώπινων ροών;
Γιατί, όταν έχεις έναν άνθρωπο από τη Σομαλία ή το Αφγανιστάν ή την Παλαιστίνη μπροστά σου, μάλλον δεν είναι το "για μια καλύτερη ζωή" ο λόγος που παράτησε τα οποία υπάρχοντά του πίσω και που ριψοκινδύνευσε πολλάκις τη ζωή του, αλλά για να φτάσει σε ασφαλές έδαφος.
Πόσο "ασφαλές" είναι όμως για εκείνους το έδαφος που η διοίκησή του τους θεωρεί μετανάστες;

Με τον προσδιορισμό Κέντρο "Υποδοχής" "Μεταναστών" μάλλον τα δημοσιεύματα εννοούν το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων (δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα) στη πόλη της Σάμου, όπου φιλόξενοι αστυνομικοί υποδέχονται σε χώρους κράτησης παράτυπα εισερχόμενους ανθρώπους από άκρως επικίνδυνες χώρες καταγωγής (στην πλειοψηφία τους) και όπου, προ μερικών μηνών, απεργούσαν πεινώντας 170 "μετανάστες" (ενώ εξακολουθούσαν να σιτίζονται 20 απεργοσπάστες "Σομαλοί μετανάστες") διεκδικώντας τα αυτονόητα.
Ο νεοαφιχθείς όρος "Σομαλός μετανάστης" είναι μάλλον αντίστοιχος του "Αλβανού τουρίστα" μέχρι τη δεκαετία του '90. Ας ευχηθούμε στους Σομαλούς σε μερικά χρόνια πράγματι να μεταναστεύουν, όπως σήμερα πράγματι υπάρχουν Αλβανοί που επισκέπτονται διάφορες χώρες για τουρισμό. Προς το παρόν, όμως, είναι και θα έπρεπε να θεωρούνται πρόσφυγες. Όποια "τροποποίηση" στον χαρακτηρισμό τους δεν μπορεί παρά να κατατείνει σε στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και είναι κατακριτέα!
Γιατί, θα πει κανείς, τέτοια "φασαρία" για μια λέξη;
Γιατί, πέρα από το "αστείο" του παραλληλισμού, υπάρχει μια ουσιαστική -μια καθοριστική γι' ανθρώπινες ζωές- παράμετρος: ο μετανάστης, που κατά κόρον μετακινείται για οικονομικούς λόγους, απαγορεύεται να εισέλθει παράνομα στη χώρα και "άνετα" απελαύνεται, ενώ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ο πρόσφυγας, που δεν μετακινείται για οικονομικούς αλλά για πολύ σοβαρότερους λόγους που θίγουν έως και την ίδια του την υπόσταση, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να εισέλθει παράτυπα σε μια χώρα για να ζητήσει άσυλο σε αυτήν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό μας δίκαιο να απελαθεί στη χώρα καταγωγής ή κάπου που θα κινδυνεύει, όπως πιθανότατα θα συμβεί στους "οικονομικούς" αυτούς πρόσφυγες από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το Ιράν, το Ιράκ... Ψιλά γράμματα δηλαδή...

Θυμίζουμε ότι από τον Γενάρη του 2010, που ανακοινώνονται οι γιορταστικές ειδήσεις περί νέου θεσμικού πλαισίου για το Άσυλο, ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΜΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Ρωτάμε επίμονα τις αρμόδιες Αρχές ΠΟΙΟΣ και ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ αποφάσισε ότι, εν αναμονή της νέας νομοθεσίας, δεν εφαρμόζεται η υπάρχουσα -έστω,αυτή η απαράδεκτη πολιτική παραλαβής αιτημάτων που ίσχυε μέχρι τις αθέατες προς το παρόν πλην "μεγάλες", όπως φημολογείται, καινοτομίες (με τη λογική ότι το "κάτι" είναι καλύτερο του "καθόλου", όταν μάλιστα θίγονται ανθρώπινες ζωές). Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές... Δεν προβλέπεται πουθενά στο δικαιϊκό μας σύστημα να μην εφαρμόζεται ο νόμος επειδή προετοιμάζεται νέος! Δεν νοείται, μετά από τόσες επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες περί "αναμόρφωσης του συστήματος Ασύλου", να βρισκόμαστε στον τραγικότερο απολογισμό πρώτου εξαμήνου έτους, από τότε που θυμόμαστε τις διαδικασίες ασύλου, μόνο και μόνο επειδή "περιμένουμε το π.δ.".
Κατά τούτο δε, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια και τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σήμερα αθέατοι από την -περήφανη μάλιστα για τις επιδόσεις της στο Άσυλο!- Πολιτεία και καλούμε τις αρμόδιες Αρχές, αντί να παραβιάζουν συστηματικά με τις πράξεις ή/και τις παραλείψεις τους ανθρώπινα δικαιώματα, αφενός να αντιληφθούν ότι παρανομούν συστηματικά και αφετέρου να το παραδεχθούν, να διατυπώσουν δηλαδή με ειλικρίνεια τις "αδυναμίες" μας στην επικείμενη απάντηση της χώρας μας στην ευρεία σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα κληθεί ν' αποφασίσει, την 1η Σεπτέμβρη, την αναστολή επιστροφής κάθε "οικονομικού" (καθ' ημάς), πολιτικού (κατά τα λοιπά) πρόσφυγα στην Ελλάδα δυνάμει του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, πιθανότατα προκαλώντας με την απόφασή του την οριστική ρωγμή στον Ευρωκανονισμό που δυσχέρανε όσο τίποτα άλλο τις τύχες των προσφυγικών, ανθρώπινων ροών στην ασφαλή Ευρώπη.

Από την Ομάδα της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ακολουθεί η δημοσιευθείσα είδηση:

Αναδημοσίευση από: www.athina984.gr

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Σάμου στην πρόσφατη απόφαση για μετακίνηση 56 οικονομικών προσφύγων από τα Δωδεκάνησα (Αγαθονήσι) στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Σάμο, ύστερα από σχετικό αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Στέλιος Βελώνης, τονίζει ότι η έλλειψη προσωπικού είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μεταθέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ήδη, σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των καθημερινών περιστατικών.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στη Νομαρχία Σάμου, παρουσία της συμβούλου του υφυπουργού Σπ. Βούγια για θέματα λειτουργίας του Κέντρου.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, από την πλευρά της, καταγγέλει την απέλαση οικονομικών προσφύγων, την προηγούμενη εβδομάδα, «με τρόπο που θύμιζε μεταφορά κακοποιών. Ήταν δεμένοι με χειροπέδες και τους συνόδευαν άνδρες της Φρόντεξ και του Λιμεναρχείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου