Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Δελτίο τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Ιουνίου 2010

Βέροια: Καμαρώνουν για λεηλατημένο σχολείο-γκέτο για Ρομά!

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν στις 22 Ιουλίου τον εξαθλιωμένο καταυλισμό Ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας και το σχολείο-γκέτο το οποίο με καμάρι η πολιτεία ανακοίνωσε πως αναγνώρισε και θα αρχίσει να λειτουργεί ως επίσημο παράρτημα κάποιου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.
Όπως φαίνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες το «σχολείο» (που έχει τη μοναδικότητα να έχει χορηγούς το Στρατό και την Εκκλησία!) είναι εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο.
Ανεξάρτητα δε από αυτό, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε συνημμένο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας (η πολιτεία δηλώνει πως τα παιδιά Ρομά ή θα φοιτήσουν στο σχολείο-γκέτο ή πουθενά!) καταδεικνύουν ότι το «σχολείο» αυτό αποτελεί στην ουσία δείγμα ρατσιστικής γκετοποίησης και στην ουσία εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών Ρομά.
Για ανάλογο σχολείο γκέτο στον Ασπρόπυργο, η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ καλούν το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει τη σχετική αναγνώριση και να εντάξει τα παιδιά Ρομά στα υπάρχοντα δημοτικά σχολεία της Βέροιας. Αυτό άλλωστε ζητούν στις επισυναπτόμενες ανακοινώσεις τους και οι σύλλογοι γονέων. Η πολιτεία πρέπει επίσης να παράσχει εφόδια και στήριξη στην κοινότητα των Ρομά για την αποτελεσματική πρόσβαση στο σχολείο των παιδιών.
Σε αντίθεση περίπτωση, η υπόθεση θα καταγγελθεί διεθνώς και οδηγηθεί στο ΕΔΔΑ.

http://cm.greekhelsinki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου