Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Δελτίο τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα,24 Ιουνίου 2010
Είκοσι χρόνια εγκατάλειψης και διακρίσεων σε βάρος των Ρομά Περαίας Θεσσαλονίκης

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν στις 20 και 21 Ιουλίου 2010 τον εξαθλιωμένο καταυλισμό Ρομά στην Περαία Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσαν πως οι συνθήκες διαβίωσης είναι όπως περιγράφονται στα δύο ακόλουθα δημοσιεύματα του 2007 (από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ) και του 2010.
Παράλληλα, μετά και από συνάντηση με τις αρχές του Δήμου Θερμαϊκού διαπίστωσαν την εχθρική αντιμετώπιση των Ρομά από τη δημοτική αρχή που αρνείται τη μεταδημότευσή τους και την πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο με το πρόσχημα πως οι γονείς τους δεν είναι δημότες.
ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ πάντως υποχρέωσαν το Δήμο να δεχθεί δύο αιτήσεις μεταδημότευσης, του Προέδρου του Συλλόγου των Ρομά Λευτέρη Γκαραγκούνη και ενός από τους γιους του με όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Δημαρχείο, οι εκπρόσωποι των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ παρατήρησαν τις επανειλημμένες συζητήσεις αντιδημάρχων με το Πρόεδρο του Συλλόγου με μιαν οικειότητα που ερχόταν σε αντίθεση με την επικαλούμενη αδυναμία του Δήμου να βεβαιώσει διετή διαμονή στους Ρομά αυτούς. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ επισήμαναν πως υπάρχει έγγραφο του Δημάρχου Θερμαϊκού Ιωάννη Αλεξανδρή από τον Ιούλιο 2007 που αναφέρεται στην παρουσία 400 Ρομά, τους οποίους σήμερα ο Δήμος οφείλει να εγγράψει ως δημότες και δημότισσές του. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ θα φροντίσουν να υπάρξουν οι αιτήσεις μεταδημότευσης και να αντιμετωπίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τυχόν απόρριψή τους.
Παράλληλα ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ επισήμαναν πως υπάρχουν εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών Ρομά ακόμα και με αναζήτησή τους στους καταυλισμούς όπου κατοικούν για να πάρουν την «αποστομωτική» απάντηση από την Αντιδήμαρχο Σοφία Ζηφκοπούλου «μήπως να πάμε με ανιχνευτή να τους βρούμε;»: ας σημειωθεί πως η Σοφία Ζηφκοπούλου είναι γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Περαίας…
ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ καλούν το Υπουργείο Παιδείας να φροντίσει να εντάξει τα παιδιά Ρομά στο αντίστοιχο δημοτικό σχολείο. Η πολιτεία πρέπει επίσης να παράσχει εφόδια και στήριξη στην κοινότητα των Ρομά για την αποτελεσματική πρόσβαση στο σχολείο των παιδιών. Σε αντίθεση περίπτωση, η υπόθεση θα καταγγελθεί διεθνώς και οδηγηθεί στο ΕΔΔΑ.

ΠΕΡΑΙΑ : ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ
ΡΟΜ
Ζουν δίπλα μας και είναι τόσο μακριά μας!
http://www.e-peraia.gr/printArticle.asp?NewsID=27
Στα όρια των Δήμων Θερμαϊκού και Μίκρας, στην περιοχή γνωστή ως τσαΐρια, κατοικούν περίπου 500 τσιγγάνοι ελληνικής καταγωγής (ΡΟΜ). Πάνω από 60 οικογένειες προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μέσα στις λάσπες, το κρύο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εικόνες σκληρές που τις αντικρίζεις μέσα από την τηλεόραση αναφερόμενη σε τριτοκοσμικές χώρες. Τους συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους και τι πρόκειται να κάνουν ενόψει της μετεγκατάστασης του Πανεπιστημίου Μακεδονία στην τοποθεσία που μέχρι στιγμής έχουν στήσει τα σπίτια τους. Ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Λευτέρης Καραγκούνης και ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος τέως Γ.Γ Πανελληνίας Ένωσης ΡΟΜ και Γ.Γ της κοινότητας, περιέγραψαν την κατάσταση τους και μας μίλησαν για την χαμένη εμπιστοσύνη που υπάρχει πλέον σε αυτό το κράτος.
Π: Γνωρίζετε πως στην περιοχή που διαμένετε αυτή την στιγμή πρόκειται να γίνει μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονία;
Γ.Γ: Την πρώτη ενόχληση επίσημα την είχαμε τον Ιούλιο του 2007 όπου με έγγραφό του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Ιωάννης Αλεξανδρής ζητούσε από το υπουργείο εσωτερικών να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μετρά για την μετεγκατάσταση μας σε άλλη περιοχή λόγου της ανέγερσης του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και όχι του Παν. Μακεδονία.
Π: Ποιες κινήσεις κάνατε μετά την ενημέρωση που είχατε;
Γ.Γ. Μαζί με τον Πρόεδρο της κοινότητας ξεκινήσαμε έναν Γολγοθά με πρώτη στάση την Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματά μας όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας δεν ήταν μόνο το που θα μετεγκατασταθούμε αλλά κυρίως να βελτιώσουμε τους τρόπους διαβίωσής μας σε αυτό το σημείο που είμαστε. Δεν είχαμε ούτε πόσιμο νερό. Γεμίζαμε από τις βρύσες που είχε έξω από της εκκλησίες, μέχρι που μας τις κλείσανε και αυτές. Λύση στο πρόβλημα μας έδωσε η Νομαρχία με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να μας υδροδοτεί συνδέοντας μας με το δίκτυο.
Π: Πόσες οικογένειες ζουν στον καταυλισμό σας;
Πρ.: Μένουμε σ’ αυτά τα χώματα από το 1990. Στην αρχή ήμασταν 5 οικογένειες Κάναμε παιδιά, τα παιδιά μας κάνανε δικά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 530 ψυχές εδώ, σχεδόν 70 οικογένειες.
Π: Με τι ασχολείστε, πως τα καταφέρνετε οικονομικά;
Πρ.: Κυρίως μαζεύουμε παλιοσίδερα, όπου μετά τα πουλάμε και βγάζουμε ένα κομμάτι ψωμί και το γάλα των παιδιών μας. Παλιότερα όταν οι εποχές ήταν καλύτερες ήμασταν στα χωράφια άλλοτε για καπνά, για ντομάτες ή κάναμε διάφορες χειρονακτικές εργασίες, με την κρίση όμως τα κόψαμε.
Π: Με την μετεγκατάσταση σας πως έχετε ενεργήσει;
Γ.Γ: Απευθυνθήκαμε στην Νομαρχία η οποία μας ενημέρωσε πως πρέπει να μιλήσουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι και πράξαμε. Έχοντας μαζί μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί με τον Πρόεδρο πήγαμε στην Αθήνα. Στο Υπ. Εσωτερικών μας ενημέρωσαν πως υπήρχε Ευρωπαϊκό κονδύλι για την αποκατάσταση των ΡΟΜ σε όλη την Ελλάδα. Εμείς προσωπικά δεν είδαμε ούτε ένα ευρώ. Μετά την απάντηση του Υπ. Εσωτερικών και ψάχνοντας καλύτερα απευθυνθήκαμε στα Υπ. Οικονομικών & ΥΠΕΧΩΔΕ όπου μας έδωσαν την άδεια να ξεκινήσουμε μελέτες για να βρούμε άλλη γη ώστε να μπορέσουμε να μετακομίσουμε. Έτσι η Κτηματική Υπηρεσία μαζί με την ΤΕΔΚ μας υπόδειξαν ένα σημείο στα όρια του Δ. Θέρμης στο Τριάδι. Για να πάμε όμως εκεί πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση του Δήμου Θέρμης η οποία μέχρι τώρα είναι αρνητική.
Π: Σας έχουν προτείνει να μετακομίσετε δυτικά του Νομού;
Γ.Γ: Ναι. Αλλά δεν θέλουμε να πάμε. Δεν θέλουμε να πάμε δυτικά γιατί μεγαλώνουμε παιδιά. Δεν θέλουμε να έχουν άσχημη κατάληξη. Δεν θέλουμε να πάρουν τον στραβό τον δρόμο.
Π: Έχετε κάνει άλλες ενέργειες για να βελτιώσετε την ζωή σας;
Γ.Γ: Κατά καιρούς με έγγραφα μας σε υπουργούς και βουλευτές έχουμε ζητήσει διάφορα πράγματα. Από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας είχαμε ζητήσει 2 προκατασκευασμένα σπίτια ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σχολείο και ιατρείο. Δεν είχαμε καμία απάντηση. Μας είχαν υποσχεθεί γιατρό κάθε μήνα και δασκάλα μια φορά την εβδομάδα. Δεν είδαμε τίποτα. Πλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Η πρόνοια μας αγνοεί.
Π: Αυτοβούλως έχει ενδιαφερθεί κανένας Δήμαρχος για την κατάσταση σας;
Πρ.: Τον μοναδικό που θυμάμαι να έδειξε λίγο ενδιαφέρον για εμάς και αυτός βέβαια για τους δικούς του λόγους ήταν ο Αντώνης ο Ματζάρης. Ενώ από τους σημερινούς Δημάρχους δεν ενδιαφέρεται κανένας. Από τον Δήμαρχο του Θερμαϊκού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Δεν τον νοιάζει τίποτα. Ούτε πως ζούμε, ούτε αν ζούμε. Δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Ο Δήμαρχος της Μίκρας δεν ασχολήθηκε πότε ουσιαστικά μαζί μας, το ίδιο και ο Δήμαρχος της Μηχανιώνας. Ο Δήμαρχος της Θέρμης ενώ υπάρχει λύση μας την στερεί.
Στέγη και μόρφωση για τα παιδιά τους διεκδικούν οι ΡΟΜ
http://peraia.gr/Geeklog/article.php?story=20071031133516469
Τετάρτη 31 Οκτώβριος 2007 20:35
Από τον/την: serafim
Είκοσι χρόνια εγκατάλειψης. Φτάνει πια. Αυτό φωνάζουν οι Τσιγγάνοι που επί μία εικοσαετία ζουν στην περιοχή της Περαίας, στη Θεσσαλονίκη, ξεχασμένοι από την «πολιτεία», όπως λένε. Οι ίδιοι και τα παιδιά τους, μεγαλώνουν μέσα στις λάσπες, παρέα με τα ποντίκια, χωρίς νερό και ρεύμα. Τον οικισμό των ΡΟΜ στην Περαία, όπου ζουν περισσότερα από 500 άτομα, επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών της τοπικής οργάνωσης και της ΚΟΘ.
Κανείς δε νοιάστηκε να δώσει λύση στα προβλήματά τους. Ούτε Δήμαρχοι, ούτε Νομάρχες, ούτε κυβέρνηση, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους. Στο συγκεκριμένο σημείο, κατοικούν μόνιμα 70 οικογένειες.
Στην πλειοψηφία τους βγάζουν μεροκάματο από τα παλιοσίδερα που εμπορεύονται. Είκοσι ακόμη οικογένειες έχουν το σπιτικό τους εκεί, αλλά δε ζουν μόνιμα, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται, ανάλογα με το πού θα βρουν μεροκάματο. Τα παιδιά τους, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, μένουν αμόρφωτα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βλέπουν μόνο όταν τους επισκέπτονται οι Γιατροί του Κόσμου. Η γη που επέλεξαν πριν δύο δεκαετίες να στήσουν τον οικισμό τους, δε γνώριζαν ότι σήμερα θα αποτελούσε «φιλέτο» οικονομικό. Τώρα αντιλαμβάνονται γιατί ποτέ κανένας δε θέλησε να δώσει λύση στα προβλήματά τους. Η έκταση βρίσκεται στα όρια των Δήμων Μίκρας και Θερμαϊκού. Εκεί κοντά βρίσκεται και το οικόπεδο της ΕΡΤ που σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Οι Τσιγγάνοι του οικισμού, αποφάσισαν να οργανωθούν προκειμένου συλλογικά και συντονισμένα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ζητούν να στηθεί ένα λυόμενο για να κάνουν μάθημα τα παιδιά τους και δασκάλους για να τα μορφώσουν. Ζητούν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα παροχής νερού και ρεύματος, με πρωτοβουλία του Δήμου ή της Νομαρχίας. Επίσης ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης με την παραχώρηση 20 στρεμμάτων όπου θα μπορέσουν να χτίσουν το σπιτικό τους. Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν, κανείς από αυτούς δεν κατάφερε να πάρει τα άτοκα δάνεια που υπόσχονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η Σοφία Καλαντίδου δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή για τα προβλήματα των ΡΟΜ. Ξεκαθάρισε όμως ότι παράλληλα θα πρέπει και οι ίδιοι να αγωνιστούν.

http://cm.greekhelsinki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου