Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Υπέρ της αναστολής του Ευρωκανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" και εφαρμογής μοντέλου μετεγκατάστασης προσφύγων ο Σ.Βούγιας

Πηγή:ethnos.gr (15/07/10)
Υπέρ της αναθεωρήσης του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ τάχθηκε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.
....
Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, η αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής, η αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου και η επέκταση του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντα» σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Βούγιας εξέφρασε την ικανοποίησή του που το ζήτημα του ασύλου τίθεται στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών και περιέγραψε στους ομολόγους του το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τον μεγάλο αριθμό παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, καθώς και τις σημαντικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η χώρα μας στον τομέα του ασύλου και των Κέντρων Υποδοχής και γενικά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
«Όσο άρτια και αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς ως προς τις διεθνείς και κοινοτικές μας υποχρεώσεις αλλά και τον πολιτισμό μας, όταν καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών. Για αυτό ακριβώς έχει σημασία τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη - μέλη αυτά που συνιστούν εξωτερικό γεωγραφικό σύνορο της ΕΕ εν τοις πράγμασι, δηλαδή εφαρμόζοντας την προσωρινή αναστολή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ προς τις χώρες αυτές αλλά και προχωρώντας στην εφαρμογή του μοντέλου μετεγκατάστασης προσφύγων προς άλλα κράτη της ΕΕ» , δήλωσε ο κ. Βούγιας.

Σπύρος Κουντούρης

1 σχόλιο: