Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Κρίση και ανθρώπινα δικαιώματα

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010
Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία
Του ΠΑΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - Δικηγόρος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Μεταρρύθμιση».

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το θέμα της αφαίρεσης του Σταυρού από τις σχολικές αίθουσες.
Όπως είναι γνωστό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με πρωτόδικη απόφασή του είχε κάνει δεκτή προσφυγή και διέταξε την αφαίρεση του Σταυρού από τις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας με το σκεπτικό ότι η ύπαρξή του πλήττει το δικαίωμα των γονέων να καθορίζουν τη θρησκευτική πίστη των παιδιών τους και το δικαίωμα των παιδιών να διαμορφώνουν μόνα τους τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Η Ιταλία άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες κυβερνήσεις έκαναν παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας.
Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για απολύτως διακριτούς ρόλους μεταξύ κράτους και Εκκλησίας και για την πλήρη κατοχύρωση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Έρχεται σε αντίθεση και με δήλωση του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η Ελλάδα με την έλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών έχει γίνει πολυπολιτισμική κοινωνία όπου στους κόλπους της συνυπάρχουν πολλές θρησκείες.
Εξάλλου η εξέλιξη της κοινωνικής ζωής και η ένταξη στην Ε.Ε. έχουν σπάσει τον κοινοτικό ταυτοτισμό και οι άνθρωποι επιλέγουν πλήθος θρησκευτικών πεποιθήσεων και φιλοσοφικών στάσεων απέναντι στη ζωή.
Είναι απαράδεκτο λοιπόν το σχολείο να επιβάλλει αυταρχικά, είτε μέσω των συμβόλων είτε μέσω της προπαγάνδας, μια ορισμένη θρησκευτική πίστη.
Γι' αυτό και επιτροπή του ΠΑΣΟΚ υπό τη Μαρία Δαμανάκη -στην οποία μετείχα και εγώ μαζί με τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Ανδρέα Λοβέρδο κ.ά.- είχε προτείνει το μάθημα των Θρησκευτικών να πάψει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα και να αποκτήσει θρησκειολογικό.
Η πρόταση αυτή είχε γίνει δεκτή από το ΠΑΣΟΚ.
Όφειλε επομένως η κυβέρνηση να περιμένει χωρίς καμιά παρέμβαση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αλλά και γενικότερα, η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η χώρα μας δεν πρέπει να οδηγήσει σε συντηρητική αναδίπλωση στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ισλανδία, εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσής της, είχε το θάρρος να ψηφίσει νόμο που καθιέρωνε τους γάμους ομοφυλοφίλων.
Και η κατά δήλωσή της ομοφυλόφιλη σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της έσπευσε να κάνει πρώτη χρήση του νόμου αυτού.
Οφείλει λοιπόν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

- Να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των διακριτών ρόλων κράτους - Εκκλησίας, του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, της παροχής ανεξίθρησκης εκπαίδευσης.
- Να επεκτείνει, όπως είχε δεσμευθεί, το σύμφωνο συμβίωσης και στους ομοφυλόφιλους.
- Να κατοχυρώσει τα δικαιώματα θρησκευτικών, εθνικών, πολιτισμικών, γλωσσικών, φιλοσοφικών μειονοτήτων.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/08/2010&id=189224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου