Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία της 24ης/8/2010

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ

Ρουμάνα κουράγιο...
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Εχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την ημέρα που η 28χρονη Ντόινα, ρουμανικής καταγωγής, ξεκίνησε να αγωνίζεται για να της επιστραφεί ο -σήμερα 15 μηνών- γιος της.
Οι δυσκολίες πολλές, καθώς όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων η συνήγορός της, Ηλέκτρα Κούτρα, το βρέφος «φιλοξενείται» από ζεύγος Ελλήνων, που «αρνείται να το δώσει στην μητέρα του διότι απλούστατα... επιθυμεί να το υιοθετήσει».

Το περσινό καλοκαίρι, η Ντόινα είχε μηνύσει το ζευγάρι για κακουργηματική απάτη, εκβίαση και αρπαγή του νεογέννητού της, υπόθεση η οποία παραμένει σε προκαταρκτικό στάδιο. Παρά τη μηνυτήρια αναφορά, την οποία είχε δημοσιεύσει η «Ε», μία εισαγγελική παραγγελία της τότε εισαγγελέως της Κω επέτρεψε στο ζεύγος να αναλάβει -προσωρινά τουλάχιστον- τη φύλαξη του μωρού.

Οι προσπάθειές της να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού της, μέσω αιτήσεων για να της επιστραφεί ή έστω για να το δει, πέφτουν συνεχώς στο κενό. Και ενώ εκκρεμεί η σχετική μήνυση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω, ύστερα από αίτημα του ζεύγους, ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια του βρέφους στους -κατά την πολιτεία- υποψήφιους θετούς γονείς και μηνυθέντες ως δράστες αρπαγής ανηλίκου, κατά την κ. Κούτρα, αγνοώντας τη θέληση της φυσικής μητέρας να το μεγαλώσει η ίδια.

Προηγούμενο

«Μέχρι σήμερα, η αφαίρεση ενός βρέφους από τη φυσική μητέρα δικαιολογούνταν μόνο εάν συνέτρεχε επικείμενος κίνδυνος. Με αυτή την απόφαση δημιουργείται ένα μη ηθικά ανεκτό νομολογιακό προηγούμενο, κατά το οποίο, εάν μια μητέρα τυχαίνει να είναι άνεργη, το κράτος μπορεί -χωρίς τη συναίνεσή της- να της αφαιρέσει το τέκνο και να αναθέσει την επιμέλεια σε τρίτα πρόσωπα» υποστηρίζει η κ. Κούτρα.

Επίσης, προσθέτει ότι σε γνώση του δικαστηρίου ήρθαν επιστολές της πρεσβείας της Ρουμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2009 η πρεσβεία «προσπαθούσε να βοηθήσει την Ντόινα», αφού το παιδί «είναι Ρουμάνος υπήκοος» και «δεν επιτρέπεται η υιοθεσία του χωρίς τη συναίνεση της μητέρας του», αλλά και βεβαίωση της κοινωνικής υπηρεσίας ότι η μητέρα είναι σε θέση να αναθρέψει το μωρό, καθώς φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ντόινα, που με διαμεσολάβηση της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φιλοξενείται σε ξενώνα γυναικών, όσο και το ζευγάρι είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε παράνομη υιοθεσία.

«Με εκβίαζαν»

Οι τελευταίοι έχουν απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, καθώς, σύμφωνα με σχετικό βούλευμα, «κανείς μέχρι σήμερα δεν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησαν φορτικότητα και πειθώ» για να τους παραδοθεί το βρέφος. Ομως, σύμφωνα με τη συνήγορό της, η κοπέλα, μέσα από τη μήνυσή της, τους έχει κατηγορήσει -πολύ πριν από την έκδοση του βουλεύματος- ότι την εξαπάτησαν και την εκβίασαν, προκειμένου να παραδώσει το μωρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου