Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ANAKOINΩΣΗ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2010
Αριθ. Πρωτ.:100/3/19α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστο
2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη
3) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
κ. ΤΑΣΟΥΛΑ Γρηγόριο
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Κύριε Αρχηγέ,
Η Ομοσπονδία πάρα πολλές φορές και επίμονα ασχολήθηκε με το μείζον θέμα των «όρων υγιεινής και ασφάλειας» στους εργασιακούς μας χώρους, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση και στην κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της Χώρας.
Τα προβλήματα που υπάρχουν και παρουσιάζονται συνεχώς σ’ αυτούς τους χώρους είναι πλέον γνωστά σ’ όλους τους αρμόδιους, σ’ όλα τα υπηρεσιακά κλιμάκια σε κάθε επίπεδο, στην Πολιτική Ηγεσία, σ’ εσάς ακόμη και σ’ όλα τα Πολιτικά Κόμματα και έχουν τύχει από μέρους μας της δέουσας ανάδειξης.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν γίνει κάποια βήματα αντιμετώπισης της κατάστασης, ούτε υπήρξε στο ελάχιστο βελτίωση.
Απεναντίας τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, έχουν διογκωθεί με παρουσίαση σωρείας κρουσμάτων μεταδοτικών μολυσματικών νόσων, με υπερπλήρωση του αριθμού κρατουμένων στους συγκεκριμένους χώρους με αποδράσεις, με παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, με τη μετατροπή των κρατητηρίων σε φυλακές απ’ όπου οι κρατούμενοι αποφυλακίζονται, με ο,τι αυτό συνεπάγεται, με άμεση διαθεσιμότητα σε συναδέλφους, φρουρούς κ.λ.π.
Σχετικά υπομνήματα για τη συνέχιση των προβλημάτων και μη αναστροφής της ήδη υπάρχουσας άσχημης κατάστασης καταφθάνουν καθημερινά σχεδόν στην Ομοσπονδία, από όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, κυρίως της νησιωτικής χώρας αλλά και της ηπειρωτικής, για όσα διαδραματίζονται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών της περιφέρειας αλλά και σε κεντρικό επίπεδο στην Αττική, Θεσσαλονίκη, από τις όποιες εκδίδονται και δημοσιοποιούνται σχετικές ανακοινώσεις – δελτία τύπου καταγγελτικού περιεχομένου.
Επιπρόσθετα, στους χώρους αυτούς δεν γίνονται οι απαραίτητες απολυμάνσεις, αφού οι σχετικές προς τούτο αιτούμενες πιστώσεις δεν τυγχάνουν άμεσης έγκρισης.
Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η περίπτωση που μας γνωστοποιεί η Ε.Α.Υ.Ν. Κοζάνης με το επισυναπτόμενο (15-9-2010) έγγραφό της, για την κρατούσα κατάσταση στα κρατητήρια του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Σερβίων, όπου παρουσιάστηκαν συμπτώματα ψώρας σε κρατουμένους. Σχετικό υπηρεσιακό αίτημα έγκρισης της πίστωσης για απολύμανση των κρατητηρίων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, που έχει υποβληθεί προ τετραμήνου, δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα.
Κύριε Αρχηγέ,
Η παρέμβασή σας για την αναστροφή αυτής της πανθομολογούμενα άσχημης κατάστασης, αναφορικά με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, στους εργασιακούς μας χώρους και ιδιαίτερα στα κρατητήρια και για την αντιμετώπιση των υπάρχοντων προβλημάτων είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Με την αμεσότητα των απαραίτητων ενεργειών, πρωτοβουλιών σας ευελπιστούμε να δρομολογηθούν λύσεις.


Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π. Ο. ΑΣ. Υ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης

Πηγη: www.poasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου