Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Για να προλάβουμε τα χειρότερα...
Αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, ανοχή της Αστυνομίας, καθεστώς ατιμωρησίας για τους δράστες, αβοήθητα και αφημένα στην τύχη τους τα θύματα. Ως πότε οι παρακρατικοί θα χτυπουν και θα προκαλούν με στόχο να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις;
Με έκκληση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, συγκεντρώθηκαν στα προσωρινά γραφεία του στην Πλ. Αττικής, σήμερα, Πέμπτη 23/09, στις 11.00 το πρωί, εκπρόσωποι οργανώσεων προσφύγων, προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι της περιοχής της Πλατείας Αττικής και του Αγίου Παντελεήμονα για να δουν τι μπορούν να κάνουν όλοι μαζί, ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο όλους μας.


Σπασμένα δόντια, χέρια, πλευρά... Άγριος αναίτιος ξυλοδαρμός ενός ανθρώπου από ομάδες πολλών... Κατατρομαγμένα και χτυπημένα παιδιά... Απειλές και χυδαίες βρισιές από φασίστες... Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό που παρουσίασε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και προέβαλε σήμερα ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό στην Πλατεία Αττικής, μια γειτονιά όπου ζουν, δουλεύουν και κινούνται χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, θυμίζει όλο και περισσότερο πεδίο δράσης παρακρατικών οργανώσεων.
Στη συνάντηση που συγκάλεσε το ΕΦΠ βρίσκονταν επίσης μερικά από τα θύματα των επιθέσεων. Περιέγραψαν πώς, μόλις πέσει ο ήλιος, ομάδες (πολύ γνωστών πλέον) «αγνώστων», οπλισμένες με ξύλα και σίδερα, βγαίνουν έξω με ένα και μόνο σκοπό: να χτυπήσουν οποιονδήποτε αλλοδαπό βρεθεί στο δρόμο τους. Τέτοιες επιθέσεις δεν είναι καινούργιες και δεν συμβαίνουν μόνον στην Πλατεία Αττικής. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, αλλά τον τελευταίο καιρό είναι πια καθημερινές και ανεξέλεγκτες. Αν και το πρώτο που πάντα κάνουν είτε τα ίδια τα θύματα είτε οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων είναι να ενημερώνουν την αστυνομία, μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί ούτε ένα άτομο, με αποτέλεσμα όσοι κάνουν τις επιθέσεις να αισθάνονται στην κυριολεξία απολύτως προστατευμένοι.
Όπως είπαν οι πρόσφυγες, καθημερινά κάνουν μεγάλο αγώνα να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως, να εμποδίσουν φαινόμενα εκδίκησης και αυτοδικίας από εκείνους που υφίστανται τη βία. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων τονίζει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.
Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, του Δικτύου για την υποστήριξη Προσφύγων και Μεταναστών, της Κίνησης Πολιτών του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, των ΜΚΟ Μοsaic, Άρσις και Βαβέλ, της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, της Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων.
Χρειάζεται η βοήθεια όλων – για να μην οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Το Ελληνικό Φορουμ Προσφύγων είναι πολυεθνικό Δίκτυο οργανώσεων προσφύγων. Ιδρυτικά μέλη του είναι: ο Σύλλογος Αφγανών στην Ελλάδα (ΣΑΦ), ο Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων στην Ελλάδα (ΣΥΣΟΠ), η Κοινότητα Σομαλίας στην Ελλάδα (ΚΣΕ) και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ). ** The Greek Forum of Refugees is a multinational Network. The founders members are Afghani Association in Greece, Sudanese Refugees League in Greece, Somali Community in Greece and the Greek Forum of Migrants.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου