Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ H.A.HU.R.: ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλωσορίζει μιαν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση του εν τοις πράγμασι εξανθρωπισμού του Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου -καθοριστική για τα Ελληνικά πράγματα- που "μας έρχεται" από την Αγγλία:
1.300 αιτούντες άσυλο, που τελούσαν υπό καθεστώς επιστροφής στην Ελλάδα (προκειμένου να εξεταστεί εδώ το αίτημα ασύλου τους δυνάμει του Ευρωκανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", αφού είχαν μπει στην Ευρώπη δια μέσω Ελλάδας), θα δουν τα αιτήματά τους να εξετάζονται στην Αγγλία, μαζί με αυτά όσων ακόμα αιτούντων άσυλο κατορθώσουν να φθάσουν σε αγγλικό έδαφος μέσα στην προσεχή διετία.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως μάννα εξ ουρανού σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα: η κατάσταση στον Έβρο έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, το ανεξέλεγκτο της δράσης ακροδεξιών ομάδων και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στον Άγιο Παντελεήμονα είναι χωρίς προηγούμενο (στοχοποιούν δε πλέον, με την -προκλητική, όσο και παραβιάζουσα την ΕΣΔΑ- απουσία επέμβασης της αστυνομίας, ακόμα και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης - συνηγόρους υπεράσπισης), η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αν συνυπολογίσει κανείς τους δεκάδες χιλιάδες που δεν κατάφεραν να ζητήσουν άσυλο φέτος (μια κι οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδιοργανώθηκαν αυτάρεσκα άνευ προηγουμένου καθ' όλο το 2010), οι οποίοι ζουν αθέατοι από την πολιτεία σε συνθήκες εξαθλίωσης, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο εκρηκτική έχει γίνει η κατάσταση.
Με την από 20/9/2010 αναγγελία (άμεσης εφαρμογής) από το UK Border Agency της αναστολής των επιστροφών αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, η ανακούφιση των προσώπων αυτών είναι δεδομένη: στην Αγγλία υπάρχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και νομική βοήθεια στα διάφορα στάδια της, ενώ το ποσοστό αποδοχής των αιτημάτων είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου Ελληνικού. Κοινωνική πρόνοια και βασικές δεσμεύσεις σεβασμού των δικαιωμάτων των αιτούντων είναι επίσης παρούσες.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου: "Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ακυρωτικού Δικαστηρίου να παραπέμψει την υπόθεση του NS (παλαιότερα γνωστή ως Saeedi) στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Όπως προέκυψε, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος (θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δυο χρόνια), οπότε η Αγγλική Κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει η ίδια τα αιτήματα ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αντί να αφήσει τους αιτούντες να περιμένουν την έκβαση της Δίκης σε επίπεδο Ε.Ε.
Παρόλο που η Υπηρεσία συνόρων του Η.Β. τόνισε ότι "η απόφαση αυτή είναι καθαρά πρακτική και δε σχετίζεται με τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σχεδόν μηδενική πιθανότητα να διεκδικήσει κανείς άσυλο στην Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία κλπ", έχουμε την αίσθηση ότι προδιαγράφει την έκβαση της σχετικής με τα παραπάνω υπόθεσης - "πιλότου" που δικάστηκε την 1η Σεπτέμβρη 2010 από την Ευρεία Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (κατά Ελλάδος και Βελγίου), στην οποία ΄παρενέβη (για πρώτη φορά ενώπιον του ΕΔΔΑ) και ο Επίτροπος Α.Δ. κ. Hammarberg.
Δεδομένου ότι κάθε χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης έχει αυτοτελή ευθύνη για τη μετακίνηση κάθε πρόσφυγα από το έδαφός της (από την οποία δεν μπορεί να "απεμπλακεί" επικαλούμενη τον Ευρωκανονισμό), ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά του δεν θα κινδυέύσουν από τη μετακίνηση, η επερχόμενη, όπως φαίνεται, νέα καταδίκη της χώρας μας ενδέχεται να την "ανακουφίσει", παράλληλα, με μιαν αναστολή της εφαρμογής του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, κάτι που συνεπάγεται, στην πράξη, το έμμεσο άνοιγμα του δρόμου για τους πρόσφυγες προς τη "βαθύτερη" Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου