Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

"Βελτιώσεις" στα δικαιώματα των μεταναστών ζητεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αναδημοσίευση από την "Αυγή" (22/09/2010)

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ ζητεί από τη Γαλλία "βελτιώσεις" για "τον σεβασμό δικαιωμάτων των μεταναστών", σε επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Η επιστολή αυτή φέρει ημερομηνία 3 Αυγούστου και συμπίπτει με την περίοδο που η Γαλλία δέχεται αυστηρές διεθνείς επικρίσεις για τη διάλυση των καταυλισμών των Ρομά και την απέλαση εκατοντάδων από αυτούς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. "Οι βελτιώσεις είναι απαραίτητες, όχι μόνο για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή ασύλου, αλλά κυρίως για τις συνθήκες κράτησης και τον επαναπατρισμό τους", αναφέρει ο Επίτροπος, ο οποίος επισκέφθηκε στις 19 Μαΐου καταυλισμό μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής στο Καλαί, τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση είχε διαλύσει τον Σεπτέμβριο του 2009.

Ο Επίτροπος τονίζει ότι οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν "να στεγάζονται υπό συνθήκες που πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακατάλληλες", ενώ επικρίνει την έλλειψη θέσεων στα κέντρα υποδοχής.
Αν και επισημαίνει "τις προσπάθειες" και "την πρόθεση "συνέχισης της παραδοσιακής γαλλικής φιλοξενίας", ο Επίτροπος τονίζει ότι οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν "να στεγάζονται υπό συνθήκες που πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακατάλληλες", ενώ επικρίνει την έλλειψη θέσεων στα κέντρα υποδοχής. Στην απάντησή του, που φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, ο Ερίκ Μπεσόν υπενθυμίζει ότι "η Γαλλία μετατράπηκε το 2009 σε πρώτη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και σε δεύτερη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες". Ο Επίτροπος εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του για τον "ποσοτικό προσδιορισμό του αριθμού των αλλοδαπών που θα απελαθούν κατά τη διάρκεια αυτού του έτους" και τους κινδύνους κατάχρησης εξουσίας που προέρχονται από αυτό και αναφέρεται συγκεκριμένα στις συλλήψεις και τη βίαιη απέλαση οικογένειας με ένα παιδί που πάσχει από πολυαναπηρία προς το Κόσοβο.

Βολές από ντε Βιλπέν για την ασφάλεια
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν επέκρινε χθες την πολιτική της κυβέρνησης να θορυβεί τους πολίτες σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας ισχυριζόμενος ότι αυτό απλώς προκαλεί "πανικό". Μετά από το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στον Πύργο του Άιφελ, που αποδείχτηκε φάρσα, και σε σιδηροδρομικό σταθμό του προαστιακού στο Παρίσι, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ επανειλημμένως προειδοποίησε τους Γάλλους πολίτες ότι τελούν υπό αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης. Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και αφότου τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αλγερινές υπηρεσίες αντικατασκοπείας είχαν δώσει την πληροφορία ότι μια γυναίκα καμικάζι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επίθεση στο μετρό του Παρισίου, ο Ορτεφέ είπε: "Η απειλή είναι πραγματική, έχουμε αυξήσει την επαγρύπνηση". "Αυτό που είναι σημαντικό είναι η λήψη μέτρων, η δράση", είπε ο ντε Βιλπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. "Δεν υπάρχει λόγος να σκορπάμε τον πανικό σε όλη τη χώρα", σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου