Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

«Ανεξέλεγκτη» η κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" της 23/9/2010

«Ανεξέλεγκτη» η κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα
Κλείνει το γραφείο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
Στο κλείσιμο του γραφείου του στον Άγιο Παντελεήμονα θα προχωρήσει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων που δέχεται. Την αδράνεια και την αδιαφορία της αστυνομίας κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Φόρουμ, Μοχαμαντί Γιούνους.
Στο γραφείο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων πραγματοποιούνταν σεμινάρια γλώσσας και ελληνικής νομοθεσίας. Πριν από λίγους μήνες άγνωστοι μπήκαν με λοστούς στο γραφείο για να ξυλοκοπήσουν τους αλλοδαπούς, που έκαναν μάθημα ελληνικών. Παρά την ψύχραιμη απέμβαση του κ. Γιουνούς που ηρέμησε τα πνέυματα, ο ίδιος τραυματίσθηκε από την επίθεση.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ προσφύγων κατήγγειλε ότι όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει μήνυση, η απάντηση που έλαβε ήταν: "Αμα κάνεις μήνυση θα σου κάνουν και αυτοί μήνυση και θα περάσεις τη νύχτα εδώ μέσα".
"Δεν πήγα σε κανένα κανάλι να το καταγγείλλω, διότι η ακραία αντιρατσιστική συμπεριφορά δημιουργεί τον ίδιο ρατσισμό με τη ρατσιστική συμπεριφορά", ανέφερε.
Όπως κατήγγειλαν Αφγανοί πρόσφυγες, που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, κάθε φορά που πήγαιναν να αναφέρουν κάποια επίθεση στην αστυνομία αυτό που τους έλεγαν ήταν: «Χτύπα κι εσύ».
"Η ανταπόδοση της βίας από την πλευρά των προσφύγων δεν είναι λύση. Διότι οι κάτοικοι στην περιοχή είναι αγανακτισμένοι κι αν αντιδράσουμε, θα τραβήξουμε ακόμη περισσότερα. Μπορεί αυτοί που είναι βίαιοι στην περιοχή να είναι λίγοι, αλλά μαζεύονται πολλοί από άλλες περιοχές", τόνισε ο Μοχαμαντί Γιούνους.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε και ρεπορτάζ της νορβηγικής τηλεόρασης που περιγράφει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Στο ρεπορτάζ καταγράφονται επιθέσεις και μαρτυρίες προσφύγων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Ένας πρόσφυγας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού πριν από τρεις εβδομάδες και κινεί με δυσκολία το στόμα του περιέγραψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την επίθεση. "Ηταν βράδυ. Ημασταν δύο άτομα και πηγαίναμε να φάμε μετά το ραμαζάνι. Ξαφνικά ήρθε μια νέα κοπέλα και με κλώτσησε. Πριν προλάβω να την ρωτήσω γιατί το έκανε, μας επιτέθηκε μια ομάδα. Ηταν αδύνατον να ξεφύγουμε. Οταν πήγαμε αιμόρφυτοι στην αστυνομία, μας είπαν να πλυθούμε και να πάμε στο νοσοκομείο, διότι οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Εχουν χτυπήσει ακόμη και το παιδί μου, που είναι δυο χρονών. Είναι ένας τυφώνας, που έρχεται. Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου