Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

Αναδημοσίευση από www.posyfy.gr

Θεσσαλονίκη 04.9.2010
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο
Επαφές της ΠΟΣΥΦΥ με τον Γ.Γραμμετέα Υπ. Πρ. τ. Πολίτη και με την Φυσική Ηγεσία

Την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.
πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόριο Τασούλα αλλά και με εκπροσώπους της Φυσικής Ηγεσίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. . Παράλληλα επέδωσε Υπόμνημα στον Υπουργό κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη όπως και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρη Οικονόμου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στον Έβρο όπως αυτά καταγράφηκαν κατά την επίσκεψη της Ομοσπονδίας την 25η Αυγούστου στην περιοχή.
Κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου περιγράφηκε η κατάσταση της αύξησης της λαθρομετανάστευσης στον Ν. Έβρου αλλά και των σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εκεί οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους. Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΣΥΦΥ μετέφερε τις διαπιστώσεις και ειδικότερα :
 σε όλα τα Τ.Σ.Φ. της Α.Δ. Ορεστιάδας και Α.Δ. Αλεξανδρούπολης διαπιστώθηκε τεράστιος και χωρίς παρόμοιο προηγούμενο αριθμός συλληφθέντων λαθρομεταναστών που καθημερινά αγγίζει τις 250 -300 συλλήψεις με συνεχώς αυξανόμενη ροή που καθιστά αδύνατη την αντιμετώπισή του από το ήδη υπάρχον προσωπικό.
 Σε ορισμένες Υπηρεσίες οι συλλήψεις και οι μεταφορές των λαθρομεταναστών γίνονται από οχήματα (Van) που χρήζουν συντήρησης και επισκευής και είναι επικίνδυνα να κυκλοφορούν πολύ περισσότερο όταν μεταφέρουν λαθρομετανάστες (15-20 ακόμη και βρέφη).
 Δεν εξετάζεται ιατρικά ΚΑΝΕΝΑΣ λαθρομετανάστης , με συνέπεια μεταδιδόμενα
νοσήματα πολύ εύκολα να μεταδοθούν και να πλήξουν τους συναδέλφους που έρχονται
πρώτοι σ’ επαφή αλλά και ολόκληρο το τοπικό πληθυσμό.
 Η προσωρινή φύλαξη των κρατουμένων σε κάποιες Υπηρεσίες πραγματοποιείται στην αυλή των αστυνομικών οικημάτων σε χώρο κυρίως λίγων τετραγωνικών – χωρίς των προβλεπομένων μέτρων ασφάλειας θέτοντας τους αστυνομικούς-συνοριακούς φύλακες που εκτελούν υπηρεσία στο σημείο, αντιμέτωπους με την πιθανή άσκηση σε βάρος τους ποινικής και πειθαρχικής δίωξης, διακινδυνεύοντας με τον τρόπο αυτό καθημερινά ο συνάδελφος την υπηρεσιακή του ύπαρξη και συνέχεια, καθώς και χωρίς την ύπαρξη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας .
Με σχετική πρόταση η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ στο πρόσφατο παρελθόν είχε ζητήσει από την
Φυσική και Πολιτική Ηγεσία την τροποποίηση και την διαμόρφωση νομοθετικών και
κανονιστικών διατάξεων διαχωρισμού των ποινικών κρατουμένων και των
λαθρομεταναστών , για ευνόητους λόγους. Η φύλαξη των τελευταίων πραγματοποιείται
κάτω από τελείως πρόχειρα, ακατάλληλα, ανθυγιεινά και επισφαλή μέσα σε σχέση με
τους ποινικούς . Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και 2-3 συνάδελφοι καλούνται να
φυλάσσουν 300 λαθρομετανάστες . Θεωρούμε ότι η ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων
έρχεται σε αντίθεση τόσο με την ισχύουσα νομοθεσία όσο και με τις πανανθρώπινες
αξίες και αρχές του πολιτισμού μας χωρίς να παραβλέπουμε ότι σε περίπτωση
απόπειρας απόδρασης θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον τις συνέπειες του νόμου.
 μεταγωγές των λαθρομεταναστών πραγματοποιούνται με υπηρεσιακά λεωφορεία κοινού τύπου χωρίς διαχωριστικά με δύο συναδέλφους ( οδηγό και συνοδό) να μεταγάγουν 40-50 λαθρομετανάστες.
 Το ωράριο εργασίας σε ορισμένα Τ.Σ.Φ. που δέχονται μεγάλο όγκο λαθρομεταναστών καταστρατηγείται καθώς αδυνατούν πράγματι οι υπηρεσίες να διαχειριστούν τόσες συλλήψεις. Προτείναμε και με γνώση της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης την πρόσληψη νέων συνοριακών φυλάκων τουλάχιστον 300 για τον Ν. Έβρου προκειμένου να ενισχύσουν τις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον άμεση πρόσληψη - ενίσχυση αλλά και ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των ήδη υπαρχόντων συναδέλφων που υπηρετούν στο χώρο υποδοχής λαθρομεταναστών Φυλακίου κρίνεται επιβεβλημένη .
Συνάδελφοι εκεί εγκλωβισμένοι στο υπηρεσιακό μόνιμο καθεστώς διαχειρίζονται μόνον οι ίδιοι 300-400 λαθρομετανάστες με ελάχιστους εργαζομένους στην κάθε βάρδια. Η σίτιση, η περίθαλψη , η προσαγωγή σε νοσοκομεία αποτελούν αποκλειστικά καθήκοντά τους που απέχουν κατά πολύ από γενικότερες δράσεις της Αστυνομίας. Η υπομονή τους και οι αντοχές δυστυχώς έχουν εξαντληθεί.
 Οι λαθρομετανάστες κρατούμενοι σε κάποια Τ.Σ.Φ. και κάτω από τις απαράδεκτες
συνθήκες παραμονής και κράτησής τους υπαίθρια στην αυλή της Υπηρεσίας πρόκειται
τους επόμενους μήνες με τις καταιγίδες και την πτώση θερμοκρασίας να διανυκτερεύουν σε λάσπη και κρύο τη στιγμή που ανάμεσα τους υπάρχουν πολλές γυναίκες παιδιά και βρέφη. Κατά το ανθρωπιστικό μέρος , οι συνάδελφοι κάνουν ότι είναι δυνατό , αφού σε πολλές των περιπτώσεων από το εισόδημα τους συνεισφέρουν φάρμακα και φαγητό .
Δυστυχώς η υλοποίηση του σχεδίου Δράσης για την Διαχείριση των Μεταναστευτικών
Ροών που κατέθεσε το Υπουργείο στην Ε.Ε προσβλέπει ορίζοντα περί τα τέλη του 2011, περίοδος που είναι πολύ μακριά από την υπάρχουσα κατάσταση και των προβλημάτων
που απαιτούν ΑΜΕΣΕΣ λύσεις .
 Σε ορισμένα Τ.Σ.Φ. κρατούνται ποινικοί αλλοδαποί αλλά και ημεδαποί, τα κρατητήρια των οποίων δεν εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας πολύ δε περισσότερο για ποινικούς κρατουμένους. Η πολύμηνη κράτηση τους δημιουργεί τόσο ιδιαίτερα προβλήματα στους ίδιους όσο και στους συναδέλφους που καλούνται να διαχειριστούν ιδιαίτερες καταστάσεις διακινδυνεύοντας καθημερινά την υπηρεσιακή τους υπόσταση.
Κατά τις επαφές που πραγματοποίησε η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με τον προϊστάμενο
Επιτελείου Αντιστράτηγο κ. Παπαγιαννόπουλο εκτός των ανωτέρω συζητήθηκαν και πάγιες διεκδικήσεις τις Ομοσπονδίας όπως η συμμετοχή μας στις εξετάσεις των αρχιφυλάκων κατά την τρέχουσα περίοδο , το καθεστώς των εκτάκτων –αμοιβαίων μεταθέσεων των συναδέλφων , η άρνηση από το ΑΕΑ της συμμετοχής ομογενοποιημένων από Ειδικούς Φρουρούς και Συνοριακούς Φύλακες Αστυφυλάκων στις εξετάσεις για αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού σε Πρεσβείες.
Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. επανέφερε για πολλοστή φορά το ζήτημα της συμμετοχής μας από φέτος στις εξετάσεις των αρχιφυλάκων , ζήτημα για το οποίο τοποθετήθηκαν θετικώς και η προηγούμενη ηγεσία αλλά και η νυν περιμένοντας την έμπρακτη πλέον υλοποίηση των δεσμεύσεων .
Για μία ακόμη φορά ζητήθηκε η πραγματοποίηση των αιτημάτων των
συναδέλφων για έκτακτες μεταθέσεις στα πλαίσια του θεσμικού πλαισίου του Ν.3686/08 και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περί αποσπάσεων και μεταθέσεων αστυνομικού προσωπικού (ΠΔ 100).
Τονίσθηκε επίσης το θέμα της ερήμωσης των Τ.Σ.Φ. και Τ.Δ.Λ. από το προσωπικό τους . Η περιοριστική 5ετία τελικώς γίνεται για ορισμένους αδέσμευτη και για ορισμένους δεσμευτική. Το Αρχηγείο απαιτείται να πάρει συγκεκριμένη θέση προκειμένου οι ερμηνείες του σχετικού νομοθετικού διατάγματος να μην χρήζουν μαντικές και ποικίλες ερμηνείες .__

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου