Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

"Οχι" στη διάκριση μεταναστών

Αντισυνταγματική είναι η διάταξη του νόμου 3772/09 της ΝΔ (που είχε επικριθεί για τις δρακόντειες ρυθμίσεις του), με την οποία χαρακτηρίζεται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κάθε αλλοδαπός, εφόσον ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μόλις 3 μηνών!

Η διάταξη αυτή, που κατέστησε πολύ αυστηρότερη την ισχύουσα νομοθεσία και δεν συναντάται διεθνώς, κρίθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) ότι προσκρούει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, η ΑΠΠΔ υπό τον πρόεδρό της Χρ. Γεραρή (επίτιμο πρόεδρο ΣτΕ) διορθώνει αδικίες σε βάρος των αλλοδαπών και καθιστά ευνοϊκότερη τη θέση τους.


Καταχώριση
Με γνωμοδότησή της ξεκαθαρίζει ότι η καταχώριση ενός αλλοδαπού στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (ΕΚΑΝΑ) δεν σημαίνει ότι εγγράφεται αυτόματα και στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (ΣΠΣ), με το οποίο μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος του αλλοδαπού στις ευρωπαϊκές χώρες του συστήματος Σένγκεν. Σύμφωνα με την Αρχή, η καταχώριση αλλοδαπού και στους δύο καταλόγους (ΕΚΑΝΑ, ΣΠΣ) γίνεται στις περιπτώσεις δικαστικής ή διοικητικής απέλασης (κατ’ εφαρμογήν της νομοθεσίας για την είσοδο και διαμονή ξένων υπηκόων).

Στο ΣΠΣ μπορεί να δικαιολογηθεί εγγραφή για καταδίκη αλλοδαπού από ελληνικό δικαστήριο για αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και για αποχρώσες ενδείξεις σχετικά με τη διάπραξη αξιόποινης πράξης που τιμωρείται με φυλάκιση άνω του ενός έτους, εφόσον η πράξη αξιολογείται ότι συνιστά απειλή της δημόσιας τάξης.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν στόχο να εμποδίσουν τη μετακίνηση ανεπιθύμητων αλλοδαπών, που μπορεί να μετέχουν και σε επεισόδια, διαδηλώσεις κ.λπ. Στον ΕΚΑΝΑ μπορεί να εγγραφεί απέλαση εφόσον η παρουσία αλλοδαπού κρίνεται αιτιολογημένα επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια της χώρας.

Αλ. Αυλωνίτης
Source: www.ethnos.gr (23/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου