Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ασυλο; Απάντηση σε 15 µέρες

Νέο νοµοσχέδιο για τη λαθροµετανάστευση που επισπεύδει τις διαδικασίες
ΡεΠοΡτάζ: Στέλιος Βραδέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2010

Τάξη στη λαθροµετανάστευση φιλοδοξεί να βάλει νοµοσχέδιο τουυπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το σχέδιο νόµου συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο και τις επόµενες ηµέρες θα τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση.

Με το νέο νοµοσχέδιο δηµιουργείται αυτοτελής υπηρεσία ασύλου, η οποία θα ανήκει τελικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στο Εσωτερικών, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασµός.

Οι λαθροµετανάστες που θα συλλαµβάνονται, θα οδηγούνται σε κέντρα υποδοχής όπου θα καταθέτουν αίτηση ασύλου. Μέχρις ότου εξεταστεί το αίτηµά τους, οι λαθροµετανάστες θα παραµένουν στα κέντρα υποδοχής για διάστηµα που δεν θα ξεπερνά τις 15 ηµέρες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπου θα δίνεται παράταση ακόµη 10 ηµερών.

«Θα είναι ένας ευέλικτος µηχανισµός αποκεντρωµένος σε όλη τη χώρα που θα βοηθήσει στην ταχεία εξέταση όλων των αιτηµάτων που αφορούν τις υποθέσεις αιτήσεων για άσυλο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Αν έναν µήνα µετά την υποβολή του αιτήµατος ο λαθροµετανάστης δεν έχει πάρει ακόµη απάντηση για το αν δικαιούται άσυλο, θα παραπέµπεται σε χώρους που θα λειτουργούν υπό τη µέριµνα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία µε τη Frontex θα πραγµατοποιείται η αναγνώριση των λαθροµεταναστών. Για όσους υπάρχει απορριπτική έκθεση, θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής τους σε ανεξάρτητη αρχή προσφυγών. Εάν και πάλι το αίτηµα απορριφθεί, θα τους δίνεται η δυνατότητα µέσα σε 30 ηµέρες να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα – µέτρο που ίσχυε µέχρι τώρα, όµως χωρίς επιτυχία.

Σε περιπτώσεις που κρίνεται πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του λαθροµετανάστη, οι αρµόδιες υπηρεσίες µπορούν να µην του παράσχουν καθόλου το διάστηµα της «οικειοθελούς αποχώρησης» ή να του δώσουν µια εβδοµάδα αντί για έναν µήνα.

Οσοι συλλαµβάνονται 30 ηµέρες αργότερα χωρίς να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, θα οδηγούνται σε χώρους διοικητικής κράτησης και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους µε τη συνδροµή αεροπλάνων που θα χρηµατοδοτήσει η Frontex.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραµµα που πριµοδοτεί µε 1.000-1.500 ευρώ τους λαθροµετανάστες που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ηδη το 2010 έχουν δοθεί 800.000 ευρώ σε λαθροµετανάστες που επέστρεψαν µε µπόνους στις χώρες τους.

Η στελέχωση
Η στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών της υπηρεσίας ασύλου θα γίνει από µη ένστολο προσωπικό, από δηµόσιους πολιτικούς υπαλλήλους που είτε θα µεταταγούν είτε θα αποσπαστούν στη νέα υπηρεσία, αλλά και από συµβασιούχους. Αρχικά σε συνεργασία µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας θα αναζητηθούν εγκαταλειµµένα στρατόπεδα που εύκολα µπορούν να διαµορφωθούν και να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής.

Στη Ριτσώνα, σε χώρο όπου στο παρελθόν λειτουργούσε το 2ο ΑΚΕΠ Αεροπορίας, θα λειτουργήσει πρότυπο κέντρο υποδοχής για ανήλικους λαθροµετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους. Το στρατόπεδο στη Ριτσώνα είχε παραχωρηθεί για τη µετατροπή του σε πρότυπο κέντρο υποδοχής και φύλαξης από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας από τον Ιούνιο του 2009. Τα έργα όµως σταµάτησαν λόγω των αντιδράσεων.
για τα παιδια
Στη Ριτσώνα κέντρο υποδοχής για ανήλικους λαθροµετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους


Φοβούνται πιθανή θρησκευτική προβοκάτσια

για πιθανή εκδήλωση προβοκατόρικων ενεργειών που θα έχουν στόχο την αποδυνάµωση των διαδικασιών που προβλέπονται στο νοµοσχέδιο για την απονοµή ασύλου ανησυχεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με αφορµή τα χθεσινά επεισόδια που προκάλεσαν δεκάδες µουσουλµάνοι στο κέντρο της Αθήνας µε την αστήρικτη, όπως αποδείχθηκε, φηµολογία πως αστυνοµικός της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας έσκισε σελίδες του Κορανίου, ο Χρ.

Παπουτσής δεν έκρυψε τον προβληµατισµό του για το ποιοι πραγµατικά κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες. «Το πρόσωπο από το οποίο ξεκίνησε η όλη ιστορία, τελικώς χτυπήθηκε από οµοθρήσκους του γιατί δεν επέµενε στην καταγγελία του ότι του έσκισαν το Κοράνι. Ενώ δεν υπήρχε Κοράνι. Υπήρχαν µεµβράνες µε προσευχές µέσα στο κατασχεµένο υλικό, οι οποίες του αποδόθηκαν ξανά και ο άνθρωπος έφυγε», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούσαν µεικτά κλιµάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας για την αντιµετώπιση του παρεµπορίου στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους, όπου και άρχισαν να κατάσχουν διάφορα προϊόντα. Ενας ιρακινός κουρδικής καταγωγής άρχισε να διαµαρτύρεται έντονα ότι ανάµεσα στα αντικείµενα ήταν πάπυροι µε αποσπάσµατα από το Κοράνι. Αλλοι µουσουλµάνοι που βρίσκονταν εκεί ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνοµικών. Οι συγκεντρωµένοι επιτέθηκαν µε πέτρες και άλλα αντικείµενα εναντίον διµοιρίας των ΜΑΤ, ενώ προκάλεσαν ζηµιές σε αυτοκίνητο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθµού και στη µοτοσυκλέτα τροχονόµου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου