Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

«Παγώνουν» τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη ακυρώνουν τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση
TOY ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2010

Σε «πάγωμα» των αποφάσεων απέλασης αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα προχωρούν πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το επιχείρημα ότι η χώρα μας παραβιάζει τα δικαιώματά τους απενεργοποιώντας έτσι τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στην αρχική χώρα εισόδου τους στον κοινοτικό χώρο- εν προκειμένω τη δική μας. Μετά το δικαστήριο της Φραγκφούρτης, το οποίο έχει ακυρώσει διαταγές απέλασης προς την Ελλάδα, ήρθε την περασμένη Τετάρτη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αυστρίας το οποίο ακύρωσε την επαναπροώθηση μιας Αφγανής. Η γυναίκα- και μητέρα ανηλίκων παιδιών- είχε μπει στην Ελλάδα παράνομα από την Τουρκία και στη συνέχεια εισήλθε στην Αυστρία, όπου συνελήφθη και εις βάρος της, αλλά και των παιδιών της, εκδόθηκε εντολή απέλασης στην Ελλάδα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η μεταγωγή της στην Ελλάδα αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Σύνταγμα της χώρας, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτο άτομο για το οποίο «λόγω της αδιαμφισβήτητης σκληρής κατάστασης για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα» η τυχόν επιστροφή θα παραβίαζε το 3ο άρθρο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το δικαστήριο έκρινεότι στις μελλοντικές επαναπροωθήσεις ευπαθών ομάδων η Αυστρία θα πρέπει πρώτα να αποσπά τη δέσμευση της Ελλάδας για τη σωστή περίθαλψη και αντιμετώπισή τους.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε προχθές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης της Γερμανίας η εκδίκαση αντίστοιχης υπόθεσης που αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, βάσει του «Δουβλίνου ΙΙ». Η ανθρωπιστική κρίση στο μεταναστευτικό έχει οδηγήσει χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο να «παγώσουν» τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει προσωρινά την ευθύνη για την επεξεργασία όλων των αιτήσεων ασύλου εκείνων που διαφορετικά θα είχαν «επιστραφεί» στην Ελλάδα. «Δεν αρκεί η αναστολή των επαναπροωθήσεων. Για κάποια περίοδο όλα τα νέα αιτήματα ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το να κλείνουν τα μάτια στο φαινόμενο της διαχείρισης του 90% των εισερχομένων στην ΕΕ από μια μικρή χώρασημαίνει όχι μόνο ότι δεν υπάρχει άσυλο στην Ελλάδα, άλλα και ότι δεν υπάρχει άσυλο στην Ευρώπη» σχολιάζει η πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κυρία Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=363824&dt=30/10/2010#ixzz148NtNwCI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου