Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΠ: Πράξη απόγνωσης η προσπάθεια αυτοκτονίας πρόσφυγα

Αναγνωρισμένος πρόσφυγας προσήλθε εχθές στα γραφεία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε μία ακόμη πράξη απόγνωσης θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο τη δική του, όσο και άλλων εξυπηρετούμενων καθώς και του προσωπικού του ΕΣΠ. Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας απειλούσε να αυτοκτονήσει, γεγονός που τελικά απεφεύχθη, ενώ παράλληλα το ΕΣΠ διασφάλισε την ομαλή του αποχώρηση ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Το χθεσινό περιστατικό είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης τακτικής του ελληνικού κράτους, που αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο και αναγκάζει απελπισμένους ανθρώπους να καταφεύγουν σε ακραίες συμπεριφορές προκειμένου να γίνουν σεβαστά θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Θεωρούμε ότι αυτή η τακτική του κράτους να αναγνωρίζει ως πρόσφυγες μόνο όσους –συνεπεία της κρατικής ανεπάρκειας και έλλειψης μέριμνας- βιάστηκε ή σκοτώθηκε το παιδί τους στην Ελλάδα ή έραψαν το στόμα τους και έκαναν απεργία πείνας, δεν βελτιώνει την οικτρή εικόνα που έχει η Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ότι αφορά στην προστασία των προσφύγων, αλλά αντίθετα οδηγεί σε περαιτέρω εκβιαστικές καταστάσεις και ακραίες συμπεριφορές.

Αντιλαμβανόμαστε την οργή και την απόγνωση όσων προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες και πλέον δεν μας ξενίζει το περιστατικό. Το ελληνικό κράτος, που εμποδίζει την πρόσβαση στο άσυλο, που απορρίπτει χωρίς καμία αιτιολογία ουσιώδη αιτήματα ασύλου, που κακομεταχειρίζεται αιτούντες άσυλο και γενικότερα υπηκόους τρίτων χωρών σε κρατητήρια, που δεν παρέχει στέγαση και ελάχιστα όρια διαβίωσης σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, που κρατάει ανθρώπους σε καθεστώς ομηρίας και ανέχεται τη ρατσιστική δράση ακραίων στοιχείων εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές σαν τη χθεσινή, που όμως στρέφεται εναντίον λάθος αποδεκτών.

Το ΕΣΠ δεν είναι το ελληνικό κράτος, ποτέ δεν το υποκατέστησε στις υποχρεώσεις του και ουδεμία τέτοια πρόθεση έχει. Το ΕΣΠ είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΣΥΛΟ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΕΓΑΣΗ, αλλά προσπαθεί να διεκδικήσει μαζί με τους πρόσφυγες τα δικαιώματά τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Οι συστηματικές συγκρούσεις μας με την διοίκηση και οι τελευταίες καταγγελίες μας σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύουν ποιος είναι ο ρόλος μας και σε ποιών το πλευρό βρισκόμαστε.

Παρόλο που εσφαλμένα η χθεσινή ενέργεια στράφηκε εναντίον της Οργάνωσής μας, εξακολουθούμε και θα εξακολουθήσουμε –ακόμη και κάτω από τις παρούσες αντίξοες συνθήκες- να αγωνιζόμαστε για τους πρόσφυγες και ζητάμε:


Την άμεση πρόσβαση όλων όσων επιθυμούν στη διαδικασία ασύλου

Την άμεση θέση σε ισχύ του ΠΔ, που αναιρεί το προηγούμενο απαράδεκτο ΠΔ (81/2009)

Την παροχή συνθηκών υποδοχής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του ΠΔ 220/2007

Την χορήγηση ασύλου και διεθνούς προστασίας στους πρόσφυγες

Την ενασχόληση με το άσυλο από άτομα με ειδική κατάρτιση και όχι από την αστυνομία

Την χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους όσους η απέλαση είναι ανέφικτη

Την μη κράτηση των αιτούντων άσυλο

Το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και όλων των δικαιωμάτων των προσφύγων.


Αθήνα, 10/11/2010

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου