Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Φεύγουν και οι μετανάστες

Αναδημοσίευση από την "Ελευθεροτυπία" της 12ης/11/2010
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
Οδός Μιχαήλ Βόδα, μια ανάσα από την Αχαρνών και την πλατεία Βικτωρίας. Γύρω από την καθολική ενορία του Χριστού Σωτήρος δημιουργήθηκε μια κοινότητα καθολικών Πολωνών και Αλβανών μεταναστών, που ζούνε στη χώρα μας πολλά χρόνια, ζορίστηκαν στην αρχή αλλά τώρα έχουν ενταχθεί πλήρως, άνοιξαν μαγαζιά κι έψαξαν απασχόληση στην περιοχή.

Μετακομίζουν οι Πολωνοί μετανάστες
Σήμερα, δεν είναι λίγα τα μέλη αυτής της πολυάριθμης κοινότητας που σκέφτονται να μετακομίσουν, αφού σε χρονικό διάστημα μερικών μηνών η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει δραματικά.

Ενα νέο κύμα προσφύγων, απελπισμένων Πακιστανών, Αφγανών και Σομαλών, κατέκλυσε τη γειτονιά. Κανείς δεν φροντίζει γι' αυτούς και βία, κλεψιές, πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών στοιχειώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Η «Ε» επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε με τους κάτοικους...

«Είμαστε κι εμείς φτωχοί αλλά δεν κλέβουμε», λέει η Μαργαρίτα, που ζει 17 χρόνια στην Ελλάδα. «Εγώ καθαρίζω σπίτια και ο άνδρας μου είναι άνεργος. Οταν είχα πρωτοέρθει στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, τώρα η κρίση και το νέο κύμα μεταναστών έχουν καταντήσει αφόρητη τη ζωή σ' αυτήν τη γειτονιά... Περπατάω στο δρόμο και φοβάμαι, μπαίνω στην πολυκατοικία μου και φοβάμαι. Χθες π.χ. διέρρηξαν το διπλανό μας διαμέρισμα και είμαστε ακόμη πολύ τρομαγμένοι».

Για ανήλικα κορίτσια που εκπορνεύονται, για διακίνηση ναρκωτικών και κρούσματα βίας μάς μιλά η Μαργαρίτα, αλλά και για πολλή φτώχεια... «Το βράδυ έχει ουρά μπροστά στον κάδο των σκουπιδιών, μόλις τελειώσει ο ένας ψάχνει ο επόμενος, γίνονται καβγάδες, τους βλέπεις με τα καροτσάκια τους, άνθρωποι πεινασμένοι, απελπισμένοι. Παγώνει η ψυχή σου» λέει.

«Δεν είμαι ρατσιστής αλλά κάτι πρέπει να γίνει, να βρεθεί μια λύση», διαμαρτύρεται ο Μιχάλης που κατάγεται κι αυτός από την Πολωνία ενώ ζει και εργάζεται 20 χρόνια στην Ελλάδα. «Βέβαια πίσω από τη λαθρομετανάστευση κρύβονται πολλά συμφέροντα. Οσον αφορά το δήμαρχο, δεν έχει κάνει τίποτα γι' αυτή την κατάσταση, αναρωτιέμαι αν είναι τεμπέλης... Θα ήθελα να μετακομίσω, αλλά εδώ έχω τους φίλους μου, την εκκλησία, τα στέκια μου», μονολογεί.

«Η κατάσταση και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στη γειτονιά χειροτέρεψαν πολύ. Είναι μυστήριο πώς ζουν οι νεοαφιχθέντες αυτοί μετανάστες, που κατοικούν κατά δεκάδες στα παλιά σπίτια ή σε διαμερίσματα της περιοχής και με τι πόρους εξασφαλίζουν τα προς το ζην», αναρωτιέται ο πατήρ Θόδωρος Κοντίδης, ηγούμενος των Ιησουιτών, των οποίων η κοινότητα στεγάζεται στην οδό Μιχαήλ Βόδα από το 1916, και προσθέτει: «Το θέμα της ασφάλειας έχει χειροτερέψει και είναι πλέον επικίνδυνο να κυκλοφορεί μια γυναίκα βραδινές ώρες, αλλά ακόμη και την ημέρα, λόγω των συχνών επιθέσεων και των κλοπών... Γεγονός είναι ότι οι παλαιότεροι μετανάστες, και όχι μόνο οι Ελληνες, που κατοικούσαν στην περιοχή από πολλά χρόνια, μετακομίζουν σε άλλες περιοχές της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου