Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Εργασία και άνθρωποι με HIV" -καθ' οδόν για την υιοθέτηση της σύστασης για το HIV/AIDS στον χώρο της εργασίας, 2010"

ΘΕΜΑ: Λίγα λόγια για την ημερίδα της 10ης Δεκεμβρίου

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,

Με αφορμή τις ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ που ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο με τον τίτλο «Σύσταση για το HIV/AIDS στον χώρο της εργασίας, 2010», (Νο.200) ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή, έκρινε σημαντική τη διοργάνωση μιας ημερίδας με στόχο τη μελέτη τους και τις τοποθετήσεις σημαντικών φορέων επί του κειμένου.

Οι ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ δεν αποτελούν ένα κείμενο το οποίο υποχρεούται η Ελληνική Πολιτεία να υιοθετήσει. Αποτελούν ωστόσο «…δεσμευτικό κείμενο από την πλευρά των κυβερνήσεων, των συνδικάτων εργαζομένων και των συνδέσμων των εργοδοτών στην κοινή προσπάθεια να τεθούν τα ζητήματα της υγείας, της καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων που άπτονται του HIV/AIDS στον χώρο της εργασίας σε υψηλότερη προτεραιότητα…» όπως τόνισε η διευθύντρια του προγράμματος στο ILO, Δρ. Σοφία Κίστιγκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου για το HIV/AIDS το καλοκαίρι στη Βιέννη.

Γιατί στην Ελλάδα χρειαζόμαστε τις ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ;

Η ημερίδα μας στις 10 Δεκεμβρίου έχει σκοπό αρχικά να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τον εργασιακό κόσμο, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, καθώς και πρόσφατη αρνητική εξέλιξη που αντιμετωπίσαμε σε εργατική υπόθεση, η οποία δυστυχώς φέρει και την επίσημη «βούλα» ανώτατης δικαστικής απόφασης εις βάρος οροθετικού εργαζόμενου.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ILO, κα Ίνγκριντ Τζόνσον, θα κάνει μια εκτενή παρουσίαση του κειμένου των ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ και θα βοηθήσει όλους μας να καταλάβουμε τη μεγάλη χρησιμότητά του. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η παρουσίαση του εκπροσώπου της UNAIDS, κ. Πάτρικ Ίμπα.

Έχοντας αυτό το πλαίσιο θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις σημαντικών φορέων που είτε βοήθησαν από την ελληνική πλευρά στην επεξεργασία του κειμένου των ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ είτε αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους την ανάγκη υιοθέτησης αυτών των ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ στο δρόμο προς την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο για τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.

Τέλος έχουμε ανάγκη να ακούσουμε την άποψη της πολιτείας και του κοινοβουλίου. Μετά την προηγούμενη ημερίδα που διοργάνωσε η Θετική Φωνή προέκυψε μια άτυπη διακομματική ομάδα βουλευτών που, αν και σε πολύ αρχικό στάδιο λειτουργίας, έκανε κάποιες σημαντικές κινήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο για την ανάδειξη των θεμάτων HIV/AIDS (γραπτές ερωτήσεις, ερωτήσεις, επικοινωνία των θεμάτων με τις αντίστοιχες Επιτροπές του Κοινοβουλίου, δελτία τύπου, κλπ).

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε τη σημασία της ερώτησης που κατάθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν μια εβδομάδα ο ευρωβουλευτής κ. Πουπάκης, καθώς η πιθανή έκδοση οδηγιών από την πλευρά της Ε.Ε. για την υιοθέτηση των ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ από τα κράτη – μέλη θα επισπεύσει τις διαβουλεύσεις μέσα στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, με ώρα έναρξης 8.30 και ώρα λήξης 14.30.


Θα χαρούμε να εμπλουτίσετε με τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις σας την ημερίδα μας.



Για τη Θετική Φωνή
Μαριανέλλα Κλώκα
www.positivevoice.gr
+306942913972
+302108627572

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου