Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Χρ. Παπουτσής: «Θα περιφράξουμε τη χώρα»

Πηγή:kathimerini.gr (01/01/11)
Την κατασκευή φράχτη στα χερσαία σύνορα για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σχεδιάζει στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών». Τη δήλωση αυτή έκανε προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Στο ερώτημα του Πρακτορείου για τις διαστάσεις που έχει σήμερα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και τον τρόπο αντιμετώπισής του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκτός από την εξαγγελία για τη δημιουργία φράχτη στα χερσαία σύνορα πρόσθεσε:



«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι. Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση.

Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών».

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις εναντίον της Ελλάδας για μη τήρηση υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες ο κ. Παπουτσής είπε: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Σέγκεν, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη δημιουργία μιας Υπηρεσίας Ασύλου, της υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για τις διαδικασίες που αφορούν την απέλαση των μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα».

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε τις διαστάσεις του προβλήματος στα αστικά κέντρα εξαιτίας της έλλειψης κέντρων υποδοχής μεταναστών και δήλωσε: «Η αλήθεια είναι πως χωρίς κέντρα υποδοχής και χωρίς κέντρα παράνομων μεταναστών στη διαδικασία τους για απέλαση δεν πρόκειται να αμβλυνθούν τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, επιμένουμε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έτσι ώστε η Τουρκία να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν αλλά και η Ε.Ε να συμβάλει στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία ενεργοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στην Αθηνά. Το θέμα είναι μεγάλο και σύνθετο και χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας στο εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και οπωσδήποτε χρειάζεται τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής συνδρομής».

Η Ελλάδα αγωνίζεται σήμερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ανάλογη βοήθεια την οποία έχει ζητήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Frontex, δηλαδή τη δύναμη που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η αύξηση του αριθμού λαθρομεταναστών το 2009 σε σχέση με το 2006 είναι 32.45%, σε σύγκριση με το 2007 η αύξηση είναι 12.29%, ενώ σε σχέση με το 2008 παρατηρείται μείωση της τάξης του -13.8%. Συγκρίνοντας τα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο εννεάμηνο του 2009 με τα αντίστοιχα του πρώτου εννεαμήνου του 2010, συνολικά παρατηρείται μια ελάχιστη αύξηση της τάξης του 0.33%, καθώς οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 96.085 για το 2009 και 96.398 για το 2010.

Εξετάζοντας όμως τον τόπο εισόδου των λαθρομεταναστών κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2010, μπορούμε να δούμε ότι παρουσιάζονται σημαντικές ποιοτικές, αλλά και ποσοτικές μεταβολές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ σε όλες σχεδόν τις μεθορίους παρατηρείται σημαντικότατη μείωση του αριθμού εισόδου λαθρομεταναστών, παρατηρείται παράλληλα μια εντυπωσιακή αύξηση που αφορά στην είσοδο λαθρομεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία. Ουσιαστικά, παρουσιάζεται θεαματική αύξηση συλλήψεων παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, ενώ υπάρχει μείωση από τα θαλάσσια σύνορα, αλλά και σε σχέση με τα σύνορα της Ελλάδας με οποιαδήποτε άλλη χώρα, πλην την Τουρκίας.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και με τη συνδρομή της FRONTEX, κάτι που καθιστά επικίνδυνο για τους διακινητές να μεταφέρουν κόσμο από αυτή την πλευρά και όλο το βάρος έχει πέσει στον Έβρο. Η αύξηση των συλλήψεων των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται από τον Έβρο ανέρχεται στο ποσοστό 371,94%. Συγκεκριμένα φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία 31.219 παράνομοι μετανάστες ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν 6.615. Με απλά λόγια, το ποσοστό σχεδόν εξαπλασιάστηκε!

Μικρή αύξηση εισόδου παράνομων μεταναστών παρατηρείται και στις Κυκλάδες (11,26%) όπου πέρσι εντοπίστηκαν 231 και φέτος 257. Αντίθετα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Χίο) και στα Δωδεκάνησα παρατηρείται μείωση εισόδου παράνομων μεταναστών σε ποσοστό από 74,9 έως 78,5%. Συνολικά το εννεάμηνο του 2010 καταγράφηκαν 96.398 παράνομοι μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα έναντι 96.085 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Επίσης, στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν κυρίως από τις αστυνομικές αρχές αλλά και τις λιμενικές συνολικά 924 διακινητές παράνομων μεταναστών.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δημιουργεί, όπως δήλωσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκρηκτική κατάσταση, δεδομένου ότι εισέρχονται περίπου 250 μετανάστες την ημέρα μόνο από τον Έβρο και συνολικά τόσοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεγάλη πόλη στην Ελλάδα μέσα σε εννέα μήνες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι παράνομοι μετανάστες περνούν τα χερσαία σύνορα μέσα σε 48 ώρες, φθάνουν στην Αθήνα όπου ήδη η κατάσταση είναι βεβαρημένη.

Οι αστυνομικές αρχές αναγκάζονται, αφού τους καταγράψουν, να τους αφήσουν ελεύθερους με χαρτιά που τους δίνουν διορία ενός μηνός να εγκαταλείψουν τη χώρα, κάτι που όμως που τις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται! Για το λόγο αυτό, το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ευρώπης, αφού οι περισσότεροι που φθάνουν στην Ελλάδα έχουν τελικό προορισμό κάποιες από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σε αυτή ακριβώς την κατάσταση αναφερόταν πρόσφατη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, χρειάζεται βοήθεια και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου