Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ "ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία της 24/1/2011
Μπλοκάρουν την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
Την εξέταση των αιτημάτων ασύλου περίπου 340 προσφύγων, που αναμένεται να επαναπροωθηθούν προς την Ελλάδα -πρώτη χώρα υποδοχής τους- αποφάσισε χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Δανίας, ενώ η Φινλανδία αποφάσισε τη μη επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα.
Κεντρικό ρόλο στη λήψη της απόφασης της κυβέρνησης της Δανίας έπαιξε η καταδίκη του Βελγίου και της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απέλαση ενός αιτούντος ασύλου Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος έφτασε στο Βέλγιο από την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2009 και απελάθηκε τον Ιούνιο βάσει του κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙ” της Ε.Ε. σύμφωνα με τον οποίο αρμόδια για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου είναι η πρώτη χώρα υποδοχής.

Η υπουργός Προσφύγων, Μεταναστών και Ενσωμάτωσης της Δανίας Μπίρτε Ρεν Χόρνμπεχ, δήλωσε ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Μετανάστευσης να εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο των από την Ελλάδα προερχόμενων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται “εν αναμονή της επαναπροώθησής τους” προς αυτήν.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η εξέταση του αιτήματος δεν αποτελεί εγγύηση για χορήγηση ασύλου και ταυτόχρονα κάλεσε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε “να είναι σε θέση, το συντομότερο, να χειριστεί τις υποθέσεις των προσφύγων στο έδαφός της”. Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν επαναπροωθεί και η Φινλανδία

Η καταδικαστική για την Ελλάδα συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ είναι επίσης ο λόγος που επικαλείται η Φινλανδία για την απόφασή της να μην προχωρήσει στην επαναπροώθηση προσφύγων για τους οποίους η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής στην Ε.Ε. Οι φινλανδικές υπηρεσίες Μετανάστευσης δεν διευκρίνισαν πόσα άτομα αφορά η απόφαση. Το 2009 σχεδόν 6.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.

Χθες Κυριακή μία σειρά από χώρες ανακοίνωσαν ότι σταματούν την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γερμανία ζητώντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής αυτών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, στην Ελλάδα οι αιτούντες ασύλου τίθενται συστηματικά υπό κράτηση και κακοποιούνται από την αστυνομία.

Το 2009 η Αθήνα δέχθηκε 16.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου και χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα μόλις στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, έναντι 31% στην Ευρώπη, ενώ εδώ και χρόνια εκκρεμούν 46.000 αιτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου