Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΛΕΙΑΔΩΝ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Μ.Κ.Ο. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/01/2011
Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» προσκαλεί τα μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, που είναι ενεργά σε θέματα προσφύγων - ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνάντηση στα γραφεία της το Σάββατο, 29/1/2010 και ώρα 6 μ.μ., προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σχεδίου δράσης με στόχο την ομαλοποίηση του κοινωνικού και πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάληψη της Νομικής από τους 300 αλλογενείς απεργούς πείνας και την υποστήριξη μιας άμεσης ουσιαστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα.
Με την άσφαιρη επιλογή του κτιρίου της Νομικής, οι απεργοί, εκτός από την ιδιότητα του θύματος παραβιάσεων δικαιωμάτων, προσέλαβαν και την ιδιότητα του θύτη, ιδιότητα στην οποία νομοτελειακά οδηγείται όποιος αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.
Δεν αποτελεί «λύση» στο πρόβλημα η μεταφορά τους σε άλλο χώρο, για να συνεχίσουν «αποκεντρωμένα» την απεργία πείνας τους.
Δεν αποτελεί «λύση» η κατάληψη δημόσιων κτηρίων και η συνεπαγόμενη αυτής παρεμπόδιση άσκησης δικαιωμάτων τρίτων.
Πρόκειται για μια λανθασμένη πλην όμως απελπισμένη κίνηση, αφού η πολιτεία απέδειξε (ας μην λησμονούμε το ότι δεν ξεκίνησαν την απεργία με κατάληψη) ότι αγνοεί παντελώς σωρεία δικαιωμάτων τους, τα οποία η ίδια τους εγγυάται με τις νομοθετικές της δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι και δεν θα είναι σύντομα σε θέση να εγγυηθεί θεμελιώδη δικαιώματά τους, είτε βρίσκονται μεταξύ του 1% που μπορεί να ζητήσει άσυλο, είτε αποτελούν ακόμα «φαντάσματα» για την Ελληνική πολιτεία.
Ο λόγος δεν είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη νομοθεσία, αλλά ότι η νομοθεσία που τους προστατεύει δεν εφαρμόζεται. Ακόμα όμως και αν από αύριο εφαρμοζόταν, δεν θα υπήρχε ούτε η υλικοτεχνική υποδομή, ούτε άμεσα διαθέσιμο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να υποστηρίξει τη νομοθεσία στην κατεύθυνση της εφαρμογής της.
Μιλάμε όμως για ανθρώπους. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειάς τους ως ανθρωπίνων όντων, η διασφάλιση ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους, η ελευθερία τους, η σωματική τους ακεραιότητα, είναι αξίες / προστατευόμενα έννομα αγαθά που δεν μπορούν να περιμένουν τους «ρυθμούς» της Ελληνικής διοίκησης. Είναι αδιαπραγμάτευτα στα κράτη Δικαίου.
Ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ στην υπόθεση MSS κατά Ελλάδας και Βελγίου, εκτιμούμε ότι οι (de jure ή de facto) αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται μεταξύ των απεργών, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να εξεταστεί εκεί το αίτημά τους για διεθνή προστασία.
Με ένα τέτοιο νομολογιακό προηγούμενο, άλλωστε, η Ελλάδα χωρίς άλλο θα οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες καταδίκες, πληγώνοντας βάναυσα την εικόνα της και καλούμενη να πληρώσει δυσβάστακτες αποζημιώσεις στους προσφεύγοντες.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να συστήσουμε μια δυναμική ομάδα δράσης που θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βοηθήσουμε την Ελληνική Πολιτεία να παραδεχθεί επιτέλους πως της είναι απολύτως αδύνατο αυτή τη στιγμή να πραγματοποιήσει όσα εγγυάται και να στρέψει τη ματιά και την πράξη της προς ενέργειες ευθύνης απέναντι στους πρόσφυγες, απέναντι στην ίδια αλλά και στους πολίτες της.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μια άμεση έκκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς άλλα Κράτη μέλη της Ε.Ε. να δεχθούν στο έδαφός τους, ως έκφραση της διακηρυχθείσας «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών, σήμερα και για ένα ολόκληρο έτος, όλους τους αιτούντες άσυλο που δεν υπέβαλαν ακόμα επισήμως το αίτημά τους στις Ελληνικές Αρχές και βρίσκονται σε «σκιώδες» καθεστώς στο έδαφός της.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία της οργάνωσής μας, στη διεύθυνση Μουσών 1Α, Αθήνα, στο τηλέφωνο 210-6925782, από 10πμ-6μμ., και στο email: hellenicaction@gmail.com

Η ομάδα της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Web: www.hahur.com
Blog: http://hellenicaction.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου