Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΗΣΑΠ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ

Τα ξημερώματα της 5ης/03/2011 κατατέθηκε από την πρόεδρο των Πλειάδων μηνυτήρια αναφορά στο ΤΑ Ακροπόλεως για κακουργηματική φθορά αρχαίου μνημείου: του Βωμού των 12 Θεών στο Θησείο, μιας από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων.
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης, που αποτελούσε ορόσημο και θεωρούνταν ουσιαστικά το κέντρο της (χρησιμοποιούνταν ως αφετηρία για τη μέτρηση των αποστάσεων). Ηταν η «Πλατεία Συντάγματος» ή "ο ομφαλός" της αρχαίας Αθήνας, όπως λένε χαρακτηριστικά αρχαιολόγοι.
Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - "Πλειάδες" επισήμανε στη μήνυση ότι εφόσον το μνημείο είναι αρχαίο και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και εφόσον η φθορά του ξεκίνησε από πολλούς που ενώθηκαν προκειμένου να τελεστεί η πράξη του μπαζώματος, η εκ μέρους της Διοίκησης του ΗΣΑΠ και των βοηθητικών στην εκτέλεση της πράξης αυτής προσώπων πληρεί την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της παρ.2 του άρθ. 57 του Ν.3028/2002 (προστασία Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Νόμος εκτελεστικός του άρθρου 24 του Συντάγματος), που προβλέπει για τους δράστες ποινή κάθειρξης 5 έως 10 ετών.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ως εξαιρετικά επείγουσα (τα ξημερώματα), έτσι ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να μην θρηνήσουμε το πνίξιμο στο τσιμέντο και στο χαλίκι ενός από τα πολυτιμότερα μνημεία μας.
Αν κινηθεί άμεσα η Εισαγγελία, το πρωί περιμένει το "αυτόφωρο" όσους επιχειρήσουν να συνεχίσουν την κατάχωση του μονααδικού μνημείου.
Οι εργασίες ήδη ξεκίνησαν, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο βίντεο (που κατατέθηκε και ως "σχετικό έγγραφο" στη μήνυση):



Το βίντεο είναι διαθέσιμο και εδώ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, "η νέα αυτή ανακάλυψη επαναφέρει τη σύγκρουση δύο προσεγγίσεων. Ο ΗΣΑΠ βιάζεται να ολοκληρώσει ένα έργο το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει και έχει ταλαιπωρήσει το κοινό. Από την άλλη, οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν τη μοναδικότητα της ανακάλυψης και παρουσιάζουν το ζήτημα ως μία σπάνια ευκαιρία για να δούμε εξ αρχής την οργάνωση της τοπιογραφίας των αρχαίων Αθηνών μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης (με προφανή τα μακροπρόθεσμα οφέλη στον τουρισμό και στην προβολή της Αθήνας)".
Οι αρχαιολόγοι προτείνουν υπερύψωση της γραμμής ή μεταφορά του βωμού και μιλάνε για ανακάλυψη υψίστης σημασίας, ικανή να ανατρέψει τη ματιά μας πάνω στη διαμορφούμενη τοπιογραφία της αρχαίας πόλης. «Λίγα μνημεία των αρχαίων Αθηνών αναφέρει ο Θουκυδίδης στην ιστορία του», λέει η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Μακρή. «Από αυτά ακόμη λιγότερα έχουν βρεθεί και υπάρχουν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους της ασφυκτικά χτισμένης σύγχρονης πόλης. Αν κάποιος μας ρωτούσε, "ποια στάση πρέπει να έχουμε προς αυτά τα μνημεία εμείς οι σημερινοί Ελληνες", η απάντηση είναι προφανής. Να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Να τα αναδείξουμε και να τα προβάλουμε με κάθε τρόπο».
Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών (ένα μικρό τμήμα του είναι ορατό στην Αρχαία Αγορά) βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό του κάτω από τις γραμμές του τρένου. Οι ΗΣΑΠ δεν επιθυμούν να δώσουν χρόνο στους αρχαιολόγους να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία και να ωριμάσει η σκέψη για τον χειρισμό της κατάστασης. Κατά τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη είναι 100% ασφαλής ως προς την ιστορική της ταυτοποίηση, δεν επιδέχεται δηλαδή αμφισβήτηση, διότι ο Βωμός είναι από τα έντονα μαρτυρημένα μνημεία από φιλολογικής απόψεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου