Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ UNCHR

Έκκληση προς τα κράτη να σέβονται τις αρχές της διάσωσης στη θάλασσα και του καταμερισμού των ευθυνών απευθύνει η Υ.Α

11 Απρίλιος 2011

ΓΕΝΕΥΗ – Υπό το φως της μαζικής απώλειας ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της ανατροπής ενός πλοιαρίου προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να θέσει επειγόντως σε εφαρμογή πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διάσωσης στη θάλασσα. Περισσότεροι από 220 πρόσφυγες από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Ακτή του Ελεφαντοστού πνίγηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (6/4) όταν το πλοιάριό τους ανατράπηκε, περίπου 39 ναυτικά μίλια νότια της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα. Πρόκειται για το χειρότερο συμβάν του είδους στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί, σε μια περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Λιβύη εξαιτίας των συγκρούσεων και διασχίζουν τα σύνορα με την Τυνησία και την Αίγυπτο όπου βρίσκουν ασφάλεια, στέγη και βοήθεια, η προστασία των ανθρώπων που διαφεύγουν μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης δεν μοιάζει να αποτελεί ανάλογη προτεραιότητα», δήλωσε η βοηθός Ύπατου Αρμοστή αρμόδια για θέματα Προστασίας, Έρικα Φέλερ.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τη Λιβύη σε γειτονικές χώρες: την Τυνησία, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, την Αλγερία, το Τσαντ, το Σουδάν, την Ιταλία και τη Μάλτα. Ωστόσο, πολλοί ακόμα είναι εγκλωβισμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων που εξαπλώνονται στη Λιβύη. Η Υ.Α. ανησυχεί ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη Μισράτα και άλλες λιβυκές πόλεις. Καθώς η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται, πολλοί ενδέχεται να σκεφτούν τη δια θαλάσσης διαφυγή ως μοναδική εναλλακτική λύση.

Τα θαλάσσια ύδατα ανοιχτά των λιβυκών ακτών είναι από τα πιο πολυσύχναστα στη Μεσόγειο. Επιπλέον, υπάρχουν προς το παρόν στην περιοχή πολλά πολεμικά και άλλα σκάφη.

«Διακυβεύεται μια μακρά παράδοση διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, εάν γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ κρατών ως προς το ποιος διασώζει ποιον. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε επειγόντως έναν περισσότερο λειτουργικό μηχανισμό έρευνας και διάσωσης», δήλωσε η Φέλερ. «Απευθύνουμε επίσης έκκληση στους κυβερνήτες να συνεχίσουν να βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο στη θάλασσα. Κάθε πλοιάριο με υπεράριθμους επιβάτες που εγκαταλείπει αυτές τις ημέρες τη Λιβύη πρέπει να θεωρείται ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο.»

Εντός της Ε.Ε., η Ιταλία και η Μάλτα είναι τα δύο κράτη που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του εκτοπισμού και της μετανάστευσης εξαιτίας των γεγονότων στη βόρεια Αφρική, και το πιθανότερο είναι πως θα δουν περισσότερες αφίξεις. Υπό το φως πιθανών νέων αφίξεων, από τη Λιβύη, ανθρώπων που μπορεί να χρειάζονται διεθνή προστασία, η Υ.Α. ζητεί να εξεταστούν επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα καταμερισμού των ευθυνών και του βάρους, ιδιαίτερα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνική και οικονομική στήριξη, καθώς και την αξιοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας της Ε.Ε., που έχει στόχο την εναρμόνιση της προσωρινούς προστασίας για τους εκτοπισμένους ανθρώπους σε περιπτώσεις «μαζικής εισροής», στη βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Παρότι ο μηχανισμός προσωρινής προστασίας που θεσμοθετεί η Οδηγία δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί, είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση την Ιταλία και τη Μάλτα, να γνωρίζουν πως μια τέτοια στήριξη και αλληλεγγύη είναι διαθέσιμες εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν», δήλωσε η Φέλερ.

Η Υ.Α. καλεί επίσης τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να προσφέρουν από κοινού με άλλες χώρες μετεγκατάστασης, επιπλέον θέσεις μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Αφρική, καθώς η μετεγκατάσταση είναι για κάποιους από αυτούς η μόνη εφικτή βιώσιμη λύση. Οι πρόσφατες σχετικές εκκλήσεις της Υ.Α. βρήκαν μόνο περιορισμένη ανταπόκριση.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, email: nanou@unhcr.org
Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά)
www.unhcr.org (Αγγλικά)

Ακολουθήστε μας:
Facebook, www.facebook.com/UNHCRGREECE
Youtube, www.youtube.com/unhcrgreece
Twitter, www.twitter.com/unhcrgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου